Archeologické naleziště v Túcume

středa 22. 8. 2012

Asi 30 km od mětečka Lambayeque leží Túcume, někdy přezdívané Údolí pyramid. Město s plochou asi 200 hektarů vystavěla kultura Sicán kolem roku 1050 n.l. poté, co jejich původní hlavní město Batán bylo zničeno klimatickými změnami způsobenými jevem El Niňo. Po kultuře Sicán pokračovali ve stavbě města její následovníci a to jak kultura Chimú, tak Inkové.

Naleziště je to vskutku rozlehlé, ale neobyčejně působivé. My jsme přijeli hned ráno a po zaplacení vstupného 5 solů/os (40 Kč) vystoupili na vyhlídku na Cerro Purgatorio. Odtud jsme měli všech 26 pyramid a dalších menších chrámů a budov jako na dlani. Pouze několik z těchto více či méně zachovalých staveb je prozkoumáno, takže tu archeologové mají ještě spostu práce. V době naší návštěvy bylo naleziště v rekonstrukci, stavělo se nové moderní muzeum a naučné stezky.

Po vyhlídce pokračuje prohlídka k asi 30 minut vzdálené Huace Las Balsas. Malý polozbořený chrám je plný zajímavých dekorací, obklopený praktickým vyvýšeným chodníkem a spoustou cedulek s popisky i v angličtině vysvětlujícím funkce jednotlivých částí chrámu a význam objevených a zrekonstruovaných reliéfů.

Ráno se ukázalo jako dobrý čas k prohlídce tohoto naleziště, kromě toho, že jsme tam byli úplně sami, jsme také po cestě ke vzdálené Huace viděli spoustu exotického ptactva. V části naleziště je totiž zachován původní suchý les, takže typické fauně se tu náramně daří.

Údolí pyramid v Tucumé.

To, co vypadá jako hromady hlíny jsou pyramidy ohlodané zubem času.

Huaca Larga - jedna z pyramid, na které se zrovna bádá.

Další pyramida.

Nejvíce probádaná Huaca Las Balsas.

Odkryté reliéfy.


Okolní porost tvoří tzv. Bosque seco, tedy suchý les.

Bosque seco je domovem rozličného ptactva.


 

2 komentáře:

  1. Anonymní25/9/12 20:57

    Kurva, vrat se mi uz !!!!!! :-) fakt mi vole chybis !

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní5/10/12 02:43

    Vcera odpoledne jsem tam byl a je to opravdu pusobive. Okolo Trujilla je to ale mnohem hezci (u Tucume jsem platil 8 solu). Dalsi den po poledni uz se pecu v Yurimaguas u pritoku Amazonky a od pozitrka budu 5 dni v nedalekem NP. Libor

    OdpovědětVymazat