Národní rezervace Paracas



 sobota 11. 8. 2012

Chráněné území zahrnující jak pobřeží, tak blízké moře jižně od města Pisco dostalo název podle kultury Paracas, která toto území obývala v letech 800 - 100 př. n. l. My jsme navštívili poloostrov Paracas v domnění, že si osvěžíme znalosti pobřežní fauny. Vstupné do parku stálo příjemných 5 solů/os, t.j. 40 Kč. Přestože jsme na poloostrově najezdili asi 30 km, abychom shlédli všechna vyhlídková místa, neviděli jsme kromě několika kondorů a racků prakticky nic.

Zato nás potěšilo moderní návštěvnické centrum plné informací nejen o rezervaci, ale celkově o životě v moři i na pobřeží. Jižní pobřeží Peru omývá chladný Humboltův proud, a tak se tu daří veškerému životu. Dříve se v rezervaci ve velkém těžilo guáno, po zavedení syntetických hnojiv se veškerá energie místních přesunula na rybolov, a tak ptáků produkujících guáno díky nedostatku potravy znatelně ubylo. Dnes je rybolov v oblasti silně omezen a ochránci doufají, že se podaří zvýšit nejen počty ptactva, ale i lachtanů hřívnatých a dalších pobřežních živočichů.

Od návštěvnického centra vede stezka na pobřeží, na kterém sídlí plameňáci chilští. Stezka ale končí tak daleko od pobřeží, že ani Jura se svým fotografickým vybavením nebyl schopen plameňáky vyfotit. Nejbližší kontakt s místní faunou jsme tedy měli v přístavu v městečku Paracas, kde místní chlapík krmil rybkami velké pelikány, kteří mu doslova zobali z ruky. 

Nehostinné pláně poloostrova Paracas.





Něco málo z ptactva, které jsme na poloostrově viděli.

Pelikáni v paracaském přístavu.



Rybí trh ve městě Pisco.

O plody moře tu není nouze.

Žádné komentáře:

Okomentovat