Hliněné město Chan Chan


pondělí 20. 8. 2012

Asi 5 km severně od pěkného koloniálního města Trujillo leží pravděpodobně největší město na světě postavené z nepálených cihel, Chan Chan. Vystavěla ho kultura Chimú, která ovládala velké území na pobřeží dnešního Peru, od Limy až k ekvádorským hranicím. Kultura Chimú byla pokračováním kultury Moche a její největší rozmach se datuje mezi roky 900 n.l. a 1470 n.l., kdy i toto území ovládli Inkové.

Město Chan Chan, které se ve skutečnosti jmenovalo Chimor, má 20 km(2) a ve své době ho mohlo obývat až 100 000 lidí. Dodnes se ale z města díky erozi zachovalo málo a většina polozbořených zdí stále čeká na rekonstrukci. Pouze jedna část je dnes často až necitlivě zrekonstruovaná a přístupná veřejnosti (vstup 10 solů/os, 80 Kč). I její prohlídka ale zabere dobrou hodinu. Návštěvník nejprve vstoupí na rozlehlé impozatní náměstí, jehož obvodové zdi jsou pokryty reliéfy zvířete připomínající veverku. V dalších částech koplexu jsou více či méně zrekonstruované zdi náměstí či budov, terasy a rampy s bohatými opakujícími se reliéfy, které zobrazují ryby, ptáky  či jednoduché geometrické vzory. Přestože některá místa jsou působivá, dojem nám poněkud kazila necitlivá rekonstrukce reliéfů, která byla patrná na první pohled.

Vstupenka do tohoto největšího prehispánského města jižní Ameriky zahrnuje i nedaleké mmuzeum a dvě Huacy. Muzeum už jsme nestihli, ale jeli jsme se v podvečer podívat alespoň na Huacu de Arco Iris, neboli Chrám Duhy. Pěkně zachovalá malá pyramida se zajímavými a bohatými reliéfy leží na nevzhledném předměstí u fotbalového hřiště. Naštěstí je dnes obklopena vysokou zdí a hlídá ji další z ostražitých peruánských bezsrstých psů. 

Částečně zrekonstruované zdi Chan Chanu.


Asi nejznámější část Chan Chanu - náměstí s reliéfy.

Veverky se patrně těšily značné oblibě.

Na tomto reliéfu jsou pro změnu ryby.

Zásobárna vody pro Chan Chan.

Zrekonstruovaná část.

Zde se pilně rekonstruuje.

Huaca de Arco Iris.

Vstup do Huacy de Arco Iris.

Reliéfy v Huace de Arco Iris.

Reliéfy v Huace de Arco Iris.

Reliéfy v Huace de Arco Iris.

Reliéfy v Huace de Arco Iris.

Kolonialní město Trujillo.

Trujillo



Žádné komentáře:

Okomentovat