Pisaq a další incké památky

středa 1. 8. 2012

Nedaleko Cusca stojí dvě malé incké památky, na které se vztahuje boleto turistico (16 památek za 130 solů/os; t.j. 1040 Kč), Puka Pukará a Tambomachay. Navštívili jsme je po cestě na další ruiny v Pisaqu.

Puka Pukará neboli "Rudá pevnost" leží v nadmořské výšce 3700 m a je z ní dobrý výhled dolů do údolí v okolí Cusca. Archeologové proto této pevnosti, která dostala jméno podle narůžovělého kamene použitého na její stavbu, přisoudili funkci strážní stanice. Naproti leží Tambomachay, pravděpodobné incké obřadní lázně, které byly postaveny na přírodním prameni. K jejich konstrukci byla využita i části přírodní skály, což je jeden z typických znaků incké architektury.

Asi 30 km severovýchodně od Cusca leží v údolí řeky Urubamby městečko Pisaq. Nad ním se na příkrém svahu tyčí stejnojmenné archeologické naleziště, jehož vstupné je také zahrnuto ve vstupence boleto turistico. Hned na začátku prohlídky návštěvník spatří klasické incké zemědělské terasy, které jsou zde pokryté svěží zelení. Ve svahu vpravo stojí spousta kamenných budov bez střech, kde pravděpodobně žila šlechta a kněží. Na protějším svahu, kam není umožněn přístup, je vidět zvláštní poměrně malé díry v hlíně. Jsou to incké hrobky, které byly bohužel v průběhu staletí vydrancovány.

Do další části naleziště jsme se museli vydat na asi 20 minutovou procházku po nepravidelných schodech a úzkým tunelem ve skále, vše incké výroby. Druhá část ruin leží o něco níž, takže jsme si ji prohlédli z vrchu a vrátili se. Začínalo se totiž stmívat a my už byli z neustálého studeného větru zmrzlí až na kost. 

strážní pevnost Puka Pukará

Puka Pukará

Incké lázně Tambomacay.

Tambomacay

Incká koupelna v Tambomacay. Bohužel se nedalo jít blíž, takže nevíme, jestli teplá teče vpravo nebo vlevo.

Pisaq

Zemědělské terasy v Pisaqu.

Další zemědělské terasy v Pisaqu.

Nekonečné zemědělské terasy v Pisaqu.

Zde žila incká šlechta a kněží.


V nedaleké skále jsou incké hroby (bohužel již vykradené).


Věrka v typicky lichoběžníkové incké bráně.

Inkové se rádi šťourali v kameni.


V Pisaqu měli Inkové speciální kámen na zachycování slunce. Toto je ale úplně jiný, zcela náhodný kámen.



Inkové byli též zdatnými tuneláři.

Také v Pisaqu se dbalo na hygienu.


Žádné komentáře:

Okomentovat