Kostel v Chincheru

pondělí 6. 8. 2012
Po cestě zpátky do Cusca jsme zastavili ve vesničce Chinchero asi 30 km od města. Ani jsme vlastně pořádně nevěděli, co se ve vesničce nachází, ale byla zahrnuta ve vstupence boleto turistico (16 památek za 130 solů/os; t.j. 1040 Kč), a tak jsme se zastavili.

Podle průvodce Lonely Planet jsou nejzajímavější místní atrakcí incké terasy. Těch už jsme ale viděli spoustu, a tak nás to ani moc nezajímalo. Vesnička sama byla moc pěkná, staré obílené domky z nepálených cihel, úzké uličky a křivolaká schodiště vedoucí na nečekaně velké náměstí se starou zvonicí a kostelem.  Kostelík stojící na inckých kamenných základech je určitě to nejlepší, co může Chinchero nabídnout. Uvnitř je kompletně vymalován květinovými motivy a to včetně trámů ve stropě. Všude plno obrazů a menších či větších oltáříků se sochami svatých oblečenými do třpytivých kostýmů. V malé místnosti v boční stěně kostela stojí krásná kamenná křtitelnice vysoká tak 130 cm. Podle chlapáka, který nás do kostela pouštěl, nebylo v průběhu cca 400 let od vymalování kostela nic zrestaurováno a tak jsou některé malby začernalé od nekoliksetletého používání svíček.

V interiéru kostelíka se bohužel nesmí natáčet ani fotit a to ani bez blesku. Sympatický chlapík, který nás do kostela pouštěl, nás taky celou dobu hlídal, abychom toto nařízení neporušili. No, nedá se nic dělat, milí čtenáři, budete si muset vnitřek kostela představit podle jeho fotografií zvenčí!  

Původní incké zdi.

Zvonice kostela.

Křesťanský kostel na inckých základech.

Venkovní fresky. Ty vnitřní se bohužel nesmí fotit.

Malebná zákoutí vesničky Chinchero.


Žádné komentáře:

Okomentovat