Přístav Guayaquil

sobota 25. 8. 2012

Prohlídku největšího ekvádorského města s 2,3 miliony obyvatel jsme začali obědem. Dali jsme si místní specialitu, encebollado. Je to polévka s velkými kousky ryb, krevetami a cibulí, velmi dobrá, sytá a vůbec ne ostrá, což nám vyhovuje. S prohlídkou města jsme pokračovali na promenádě Malecón 2000 podél řeky Guayas, která je dnes tepnou města a žije hlavně o víkendu.

Moderní promenáda je plná odchodů, restaurací, monumentů významných ekvádorských obyvatel, vyhlídek, galerií, kin a muzeí. Jedním z monumentů promenády je sousoší slavných osvoboditelů Jižní Ameriky, Simona Bolívara a José se San Martína, kteří se v Guayaquilu potkali v roce 1822. Po dlouhé procházce jsme se vyšplhali výš do čtvrti Las Peňas s barevnými domky, dnes zrekonstruovanými a plnými galerií či obchůdků s vyhlídkou na řeku.

Guayaquilské náměstí leží několik bloků od moře a jeho největší zajímavostí není světlá a vzdušná novogotická katedrála, ale malý park Seminario před ní. Kromě exotických palem a stromů tam totiž žijí leguáni! Spokojeně se prohání po trávníku i chodnících plných lidí, baští salát a když už je turisti nudí, vlezou si na strom. Nevyhnou se ani šarvátkám, sami jsme byli svědky bitky dvou samců, kteří se mydlili hlava nehlava, chodci nechodci, až krev stříkala. Poražený se nakonec uklidil na větev. Měl prostě smůlu, bitvu a samičku tentokrát prohrál.

Procházku ekvádorským přístavem ležícím na jihu země jsme zakončili ve stylové kavárně. Káva a čokoládový zákusek nám dodali energii na jízdu hustým provozem plným troubících bláznivých řidičů, chodců se sebevražednými sklony a malých moto-rikš totálně ignorujících veškerá pravidla silničního provozu. 

Barevné domky na Cerro del Carmen.

Las Peňas.

Las Peňas.

Schodiště v Las Peňas. Povšimněte si číslování schodů.

Promenáda Maletón 2000.

Parque Seminario a městská katedrála.

Mnozí návštěvníci parku Seminario netuší...

...že všude kolem číhají...

...obrovití ještěři.

Jeden leguán dokáže zaměstnat tucet turistů.

Věrce se v Guayaquilu velmi líbilo.

1 komentář: