Archeologické naleziště Chavín de Huántar

pondělí 13. - úterý 14. 8. 2012

V pondělí dopoledne jsme se neudržované asfaltce přes hory dokodrcali do městečka Chavín, kde jsme chtěli navštívit archeologické naleziště. Jenže ouha! Památka byla, jako každé pondělí, zavřená! Naštvaně jsme vymýšleli náhradní program a nakonec vyjeli po prašné cestě do zapadlé vesničky Jato na východní straně Cordillery Blancy. Ve vesnici jsme se okamžitě stali středem pozornosti místních dětí, ale i dospělých. Z vesnice jsme vyrazili na asi dvou hodinovou procházku místní stezkou pro dobytek, ovce, oslíky i lidi směrem k vyhlídce na Huastán. Potkali jsme spoustu místních  se svými stády a taky několik výhružně štěkajících psů. Na vyhlídku jsme dojít nestihli, už se stmívalo a vrcholky hor byly pod mrakem. Cestou zpátky z Jato do Chavínu nás toužilo stopnout několik chodců, většina z nich v dost podroušeném stavu, takže jsme je nechali, ať se trochu projdou.

Druhý den jsme v 9:00 zakoupili vstupenky na archeologické naleziště (10 solů/os, 80 Kč) a kromě lelkujících archeologů tam v tuto ranní hodinu byli úplně sami. Chavín de Huantár bylo náboženským centrem kultury Chavín, která vznikla okolo roku 1000 př. n. l. a trvala asi 1000 let. Celé naleziště tvoří velké vyhloubené náměstí  s několika malými budovami okolo a velkým chrámem v čele. Před chrámem je tzv. černá a bílá brána respektující starověký smysl pro dualismus. Dále je tu kruhové nádvoří vedoucí do několika nečekaně velkých a zachovalých podzemních prostor. Jedna z nich tvoří labyrint, v další je dochovaná 4,5 metru vysoká stéla, Lanzón, zobrazující pravděpodobně Velkého boha Chavínu s lidským tělem a hlavou netvora. Nad Lanzónem je malá místnost, ve které když chrámový kněz promluvil, jeho zesílený hlas zaburácel dole u stély, takže poutník měl pocit, že k němu mluví samotný bůh.

Bloudění labyrintem a setkání s bohem bylo umocněno drogami, které kněží poutníkům podávali. Stav tranzu se vyznačoval vykulenýma očima, hlenem vytékajícím z nosu a halucinacemi. Ve vnější zdi chrámu je jediný dochovaný asi půl metru vysoký čep ve tvaru hlavy. Dříve jich ve zdi bylo několik a zobrazovali postupně se měnící lidskou tvář ve tvář netvora vlivem podaných drog.    

Krajina v okolí Chavínu.

Večerní návrat z pastvy.

Útulná chýše hravě pojme celou iniánskou rodinku.

Kýžený výhled na horu Huastán (6395 m n. m.).

Místní omladina.





Výzdoba na jedné ze stél.

Plaza Cuadrada - čtvercové náměstí.

Nový chrám.

Plaza Circular. Tedy kulaté náměstí.

Spletité podzemní chodby.

Lanzón. Při pohledu na tento kámen měli zfetovaní poutníci pocit, že hledí na boha.

Jediný zbývající čep.

Ukázka dalšího čepu. Masivní svíčka z nosu a vykulené oči znázorňují pokročilé stádium drogového dýchánku.

1 komentář:

  1. Anonymní28/9/12 05:36

    Mozna vyslyseli vasi stiznost na cestu do Chavinu. K jezeru ma novy asfalt a dal k tunelu ji opravuji. Dolu bych to asfaltkou ale nenazval. Krome kratkeho useku nahore je asfalt sotva z 5%. Pry ji spatne postavili, ale snad ji take opravi. Libor

    OdpovědětVymazat