Salineras de Maras a nedaleký Moray

neděle 5. a pondělí 6. 8. 2012

V neděli odpoledne jsme se jeli podívat na jedinou atrakci v "posvátném údolí" řeky Urubamby nedaleko Cusca, jejíž vstupné není zahrnuto v ceně vstupenky boleto turistico (16 památek za 130 solů/os; t.j. 1040 Kč). Jedná se o Salineras de Maras, solná jezírka nedaleko vesničky Maras 60 km od Cusca. Vstupné zde bylo 7 solů/os (56 Kč).

Solná jezírka leží v úzkém údolí a pokrývají celý svah kopce. Jsou napájena ze slaného pramene, kdy je voda důmyslnými kanálky rozváděna do konkrétních jezírek o velikosti asi 3 - 5 metrů v průměru. Na celém svahu bylo jezírek minimálně tisíc, nikdo jejich přesný počet nevěděl. Voda se na slunci odpaří během měsíce a pak se použije buď pro dobytek, nebo po následném přečištění i pro lidské konzumenty. Solné nádržky vypadají opravdu působivě, každá má trochu jinou barvu podle toho, nakolik je už voda odpařená. Mezi jezírky se dá chodit po slaných cestičkách a pozorovat místní obyvatele při práci, která se během staletí jistě moc nezměnila. 

V pondělí hned ráno jsme se vydali do asi 10 km vzdálené památky Moray. Asi bychom tam nejeli, nebýt tak blízko a nemít vstupenku boleto turistico, která Moray zahrnovala. Ale byli jsme příjemně překvapeni. V Moray nejsou totiž typické incké terasy, ale tři kruhové terasovité jámy, které byly objeveny při leteckém průzkumu oblasti v roce 1932. Sloužili pravděpodobně jako prastaré zemědělské laboratoře, kde inčtí (a možná i předinčtí) absolventi agronomické fakulty šlechtili různé plodiny a hledali optimální podmínky pro jejich růst. Bylo totiž zjištěno, že v každé jámě jsou trochu jiné podmínky, jiná teplota, jiná intenzita slunečního svitu a inženýři mohli regulovat i závlahu, protože do jam byla přivedena voda z nedaleké říčky. A vskutku měli co šlechtit. V Andách se kromě několika druhů kukuřice pěstovalo prý 3 000 odrůd brambor!

Okolní krajina.

Salineras de Maras jsou vtěsnány do hlubokého údolí.

Solných jezírek je tu více než tisíc.

Ta sůl je opravdu slaná!

Protékající slaný potůček...

Vytváří zajímavé slané útvary.







Místní slanokopecká rodina.

Moray


Uprostřed je zavlažovací kanálek. Po stranách jsou kamenné schody mezi jednotlivými terasami.


- V dálce se tyčí Nevado Verónica.

Žádné komentáře:

Okomentovat