Hrobky v Sipánu a muzeum v Lambayeque

úterý 21. 8. 2012

Na severu Peru, 35 km od města Chiclayo, leží vesnička Sipán, kde byla v roce 1987 objevena hrobka muže, který je dnes nazýván Pánem ze Sipánu. Od té doby bylo objeveno několik dalších hrobek, například sipánského duchovního, jehož hrob byl skoro stejně bohatý jako samotného pána. Dnes je naleziště přístupné veřejnosti, nedaleko něj stojí výborné muzeum a vstupné je 8 solů/os (64 Kč).

V sipánském moderním muzeu je četné množství artefaktů nalezených v hrobkách, předměty ze zlata, tkaniny, velké množství keramiky, jsou tu i rekonstrukce hrobek a informační tabule o vývoji kultur oblasti. Vše ve španělštině a angličtině. Hrobky v Sipánu zanechala pravděpodobně kultura Lambayeque, která navazovala na kulturu Moche v severní oblasti dnešního Peru. Pak jsme si prošli samotné místo nálezů, menší ze dvou místních pyramid, Huaca Rajada neboli Rozdělený chrám. V hrobce pána ze Sipánu byla nalezena i těla jeho tří žen, dvou vojáků, malého chlapce, lamy a psa.

12 km od města Chiclayo směrem na sever leží malé špinavé městečko Lambayeque, ve kterém bylo vybudováno velké moderní muzeum též věnované hrobkám nalezeným v Sipánu (Museo Tumbas Reales de Sipán, vstup 10 solů/os, 80 Kč). Muzeum ve tvaru pyramidy je vskutku impozantní. Vstupuje se do něj z vrcholku pyramidy a sestupuje se tři patra dolů. Kromě úvodního videa je muzeum doslova přecpáno artefakty z jednotlivých hrobek. Zlaté a měděné ozdoby, zlaté koruny, náušnice do uší i do nosu, tkaniny, neuvěřitelné množství keramiky, korále z vzácných nerostů nebo z velice ceněné načervenalé mušle Spondylus a spousta dalších nalezených předmětů. Jediný nedostatek tohoto muzea je, že popisky jsou pouze ve španělštině.

Obě muzea věnovaná hrobkám ze Sipánu jsou opravdu nečekaně kvalitní a svědčí o pečlivé práci archeologů. Přestože normálně nejsme milovníky muzeí, tyto dvě jsou výbornou ukázkou toho, jak má muzeum vypadat, aby zaujalo i laika.

Pyramidy v Sipánu - El Niňo poněkud zapracoval na jejich dnešním vzhledu.
Pyrámidy v Sipánu.

Prozkoumaná část pyramidy.

Zde byl zasypán Pán ze Sipánu.

Muzeum v Sipánu.
Ukázka propracované keramiky kultury Moche.

Mochické vyobrazení smrti.

Měděné posmrtné masky.


Soška vysoce postaveného Mochika.

Muzeum v Lambayeque.



1 komentář:

  1. Anonymní25/9/12 20:58

    No jasne, klidne si tam jeste cestuj, my tady muzeme klidne chcipnout nudou !!!!

    OdpovědětVymazat