Cordillera Blanca - laguny Llanganuco a Parón

sobota 18. 8. 2012

V sobotu hned zrána jsme vjeli oficiálním vjezdem do národního parku Huascarán a zaplatili jednodenní vstupné 5 solů/os (40 Kč). Pokud chce turista v parku zůstat přes noc, musí si koupit měsíční vstupenku za 65 solů (520 Kč). Po prašné a hrbolaté cestě jsme zanedlouho dorazili k první ze dvou lagun Llanganuco, k laguně Chinancocha (3850 m). Nad lagunou se tyčí nejvyšší hora celé Cordillery Blancy, Huascarán s 6768 metry. Okolí jezera je turisticky atraktivní, takže nechyběly loďky a obchůdky se suvenýry, v tuto ranní dobu ještě prázdné.

Nedaleko cesty ke druhému jezeru Orconcocha (3863 m) stojí památník československým horolezcům, kteří tu zahynuli pod lavinou při zemětřesení 31. 5. 1970. Kromě 15 československých horolezců a jejich chilského přítele smetla lavina i nedaleké město Yungay s 18 tisíci obyvateli. Lavina zničila celé město a zastavila se o malý kopec se hřbitovem a sochou Ježíše na jeho vrcholu. Dnes je u hřbitova nedaleko  hlavní silnice památník původnímu městu a jeho tragicky zemřelým obyvatelům (vstup 2 soly/os - 16 Kč). Po příjezdu k druhé laguně Orconcocha se začalo povážlivě zatahovat, a tak jsme se raději otočili a jeli k další laguně, kterou jsme měli dnes v plánu.

Cesta k laguně Parón (4140 m) začíná v městečku Caraz (2290 m) a vede nespočtem serpentin úzkou soutěskou plnou překvapivě bujné vegetace. Za poslední vesničkou jsme narazili na závoru, u které nikdo nestál. Závora ale nebyla nijak zamčená, a tak jsme jeli dál. K laguně jsme dojeli asi ve tři hodiny a hned vyrazili na stezku, která kolem ní vede. Přestože bylo stále dost zataženo, viděli jsme za lagunou vrcholky Pyrámide (5885 m), Chacraraju (6112 m) a Picso (5752 m). Jura ještě statečně čekal, jestli se oblačnost nerozptýlí, ale jasné oblohy na severní straně jezera nad horou Artesonraju (6025 m) se nakonec nedočkal. Celkově jsme na pěšině kolem laguny strávili tři hodiny a za tu dobu jsme nepotkali ani živáčka. Laguna Parón není jako laguny Llanganuco na hlavní turistické trase, a tak sem málokterý turista zabloudí.

Huascarán je celé odpoledne zahalen mračny.

Jen ráno se nám podařilo spatřit jeho severní vrchol.

Laguna Llanganuco.


Památník československých horolezců, kteří zahynuli na Huascaránu při zemětřesení v roce 1970.

Laguna Orconcocha.

Hřbitov v Yungay. Před ním se zastavila obří lavina při zemětřesení v roce 1970.

Laguna Parón za kterou se tyčí vrchol Pirámide.

Nádherná hora Cerro Pirámide (5885 m n. m.)

Jen kousek dál je Chacraraju a pod ním ledovec Broggi.

Vrchol krásné Artesonraju zůstal zahalen mračny.

V tomto kraji se nosí obzvlášť masivní klobouky.

1 komentář:

  1. Anonymní25/9/12 21:00

    Uz jsme si na tebe odvykly, uz te nepotrebujeme !!!! :-P Klidne se nevracej !

    OdpovědětVymazat