Cusco a pevnost Sacsayhuamán

pondělí 6. - úterý 7. 8. 2012

Cusco, ležící v nadmořské výšce 3399 m n.m., je pravděpodobně turisty nejnavštěvovanéjší město v Peru a je to na něm bohužel znát. Všude  je plno restaurací, hotelů, předražených památek a cestovních agentur nabízejících výlety do okolí. Než obyčejný gringo (běloch) projde městem, má všech nabídek až po krk a jediné po čem touží, je vypadat jako indián.

Pravdou ale je, že Cusco si tuto pozornost zaslouží. Město bylo podle legendy založené prvním Inkou Manco Capacem kolem roku 1200 n.l. a rychle se stalo "pupkem světa", tedy centrem říše. Bylo to svaté místo se spoustou mistrně postavených chrámů často pokrytých zlatem. Celé město bylo plné symboliky, jeho půdorys například připomínal tělo pumy. Španělští dobyvatelé si s městskými stavbami poradili po svém. Zlato sebrali a kameny často použili na vlastní stavby nebo postavili kostely přímo na inckých základech. I většina dnešních křesťanských staveb ve městě je monumentální a velmi pěkná alespoň zvenku. Interiéry katedrály na náměstí a dalších okolních kostelů jsme si kvůli předraženému vstupnému neprohlédli. 

Centrum Cusca je plné inckých zdí tvořenými velkými kameny různých tvarů, které k sobě velmi těsně přiléhají. Dokonale opracované kameny drží na sobě bez použití jakéhokoliv pojiva. Jednotlivé kameny mají často netypické tvary, nejpopulárnějším v Cuscu je 12-ti úhlý kámen ve zdi  nynějšího Arcibiskupského paláce. Poznáte ho snadno, stojí před ním nečekaně autentický indián převlečený za Inku, což kromě ozdob vyjadřuje zejména důstojným výrazem ve tváři.

Přímo v centru Cusca jsme navštívili interiér jediného místa - původní posvátný chrám k uctívání Slunce Qorikancha (čti Korikanča), což v kečuánšitě znamená "Zlatý dvůr". Původní nádvoří i malou fontánu dříve zdobily plátky zlata i stříbra, Španělé ale na základech chrámu postavili Dominikánský klášter, jehož incké základy ze specifických kamenných kvádrů jsou dodnes patrné. Z původního chrámu vycházelo 41 pomyslných linií (ceque), které po celé říši spojovaly významná místa jako jsou jeskyně, skály, hory či prameny.

Asi půl hodiny autem z centra Cusca na kopci leží Sacsayhuamán, což v kečuánštině znamená "spokojený sokol". Dnes se Sacsayhuamán pokládá zejména za inckou pevnost díky třem klikatým řadám hradeb, ale ve své době měl pravděpodobně i náboženský význam. Po příchodu španělů byla většina pevnosti rozebrána kvůli stavebnímu materiálu a dodnes tu zůstávají jen ty největší kameny. Sacsayhuamán byl v době rozkvětu říše 5x větší a mohlo tu žít až 10 000 lidí. Vstupné do této pevnosti je zahrnuto ve vstupence na dalších 15 památek v ůdolí řeky Urubamby obklopující Cusco, neboli v "Posvátném údolí". Tato vstupenka (boleto turistico) stojí neskutečných 130 dolů/os (1040 Kč). Ke vstupence turista nedostane jediný pořádný letáček s informacemi, na každé památce si ale může najmout průvodce. Nikde jsme nenarazili na informační panel a o počítačové vizualizaci si gringo také může nechat pouze zdát. Dost jsme si na tuto částku a celkově na místní drahotu stěžovali, ale často jsme se setkali s myšlenkou, že nám to přece nemůže vadit, že jsme běloši a peněz máme dost!  

Pohled na Cusco ze Sacsayhuamanu.

Hlavní náměstí s jezuitským kostelem La Compaňía.

Koloniální domy na hlavním náměstí.

Detail portálu kostela Iglesia del Triunfo.

Socha Inky na hlavním náměstí.

O kamenné zdi z dob Inků není v Cuscu nouze.






Kostel Santo Domingo postavený na inckém chrámu Qorikancha.

V kostele Santo Domingo...

...se snoubí incké s křesťanským.

Orientaci ve městě usnadňují snadno zapamatovatelné názvy ulic.

Pevnost Sacsayhuaman - kamení tisíckrát jinak.




Náramná atrakce Cusca - dvanáctiúhelníkový kámen. Takový šutr jen tak někde nemají.

1 komentář: