Nasca a okolí

čtvrtek 9. 8. 2012

Nasca se proslavila obrazci a liniemi vytvořenými v poušti kulturou Nasca mezi lety 0 - 600 n.l. O důvodu vzniků těchto obrazců se dodnes vedou spory, pravděpodobné ale je, že souvisely s kultem vody - nejdůležitější surovinou v této pouští oblasti.

Dneska se dají nascánské linie prohlédnout z letadla, my jsme ale této možnosti nevyužili. Kromě vysoké ceny (100 USD/45 min letu), nám let nedoporučili ani jiní turisté, které jsme potkali. Malé letadlo se prý rychle naklání ze strany na stranu, a tak si většina cestujících místo obrazců hledí spíše svého igelitového pytlíčku. Letadlo se taky nemůže nad obrazci zastavit jako vrtulník, takže se nedá dobře fotit. Vylezli jsme tedy alespoň na vyhlídkovou věž asi 12 km severně od Nascy, ze které jsou vidět dva obrazce - ruce a strom.

V okolí Nascy je několik dalších archeologických zajímavostí. My navštívili dvě - hřbitov v Chincheru (8 solů/os, t.j. 64 Kč) a pyramidy v Cahuachi (zdarma).

Archeologové našli hřbitov v Chincheru v zuboženém stavu. Lidské ostatky a další pohřbené předměty lidí kultury Nacsa byly rozházené na veliké ploše z části kvůli přírodním vlivům, z části kvůli vykradačům hrobů. Dnes jsou kosti úhledně složené a zachovalé mumie vystavené v otevřených hrobech krytých stříškami z rákosu. Lidé byli pohřbíváni vsedě s nohama skrčenýma pod bradou zabaleni v nespočetných látkách, jejichž materiál a kvalita vzorů odráželi nebožtíkovo bohatství. Mnoho mumií bylo ženského pohlaví, na hlavách měly díky suchému podnebí perfektně zachovalé vlasy mnohdy delší než ke kolenům. Nechyběly tu ani dětské mumie, často s hlavou vytvořenou pouze z hadrů. Hlavy se u Nascánců těšily zvláštní přízni, a tak byly patrně pohřívány zvlášť. Tehdejší módní trend přikazoval mít šikmé čelo a protáhlou lebku, dětem ještě v kolébce se tedy ovazovaly hlavy dřevěnými destičkami, aby byly krásné.

Po návštěvě hřbitova jsme se po špatné prašné cestě přesunuli k pyramidám v Cahuachi. V tomto starém obřadním středisku nedaleko řeky stálo 34 pyramid, z nichž jsou ale dnes pouze částečně odhaleny dvě. Jednu z nich se nyní archeologové pokoušejí zrekonstruovat, přičemž betonem nešetří.


Kostry z hřbitova Chaucilla.

Na hřbitově Chauchilla je jako po vymření.

Kosti se tu povalují téměř na každém kroku.

Pyramida v Cahuachi.

Takto se dá z vyhlídkové věže vidět jeden z obrazců. Malá nápověda: je to strom.

Panamericana protínající oblast s liniemi.


1 komentář:

  1. Anonymní25/9/12 21:03

    Strom strom, k cemu nam je strom ? Pokud si vzpominam, tak tam nekde do zeme nejakej magor vyryl poradnyho ptaka, tohop jsi mel poslat !!! Byl to tusim kolibrik, Jirik Kolibrik :-)

    OdpovědětVymazat