Ollantaytambo - živé incké město

neděle 5. 8. 2012

Město Ollantaytambo leží asi 80 km severozápadně od Cusca a prezentuje sebe samo jako živé incké město. Kromě ruin incké pevnosti, na než se vztahuje vstupné v rámci boleto turistico (16 památek za 130 solů/os; t.j. 1040 Kč), jsou opravdu v Ollantaytambu úzké uličky z dob Inků s domky postavenými na kamenných základech typických pro stavby tohoto národa.

Ruiny nad dnešním městem jsou působivé hlavně svou rozhlehlostí. Hned z náměstí jsou vidět typické široké zemědělské terasy, kterými návštěvním musí vystoupat nahoru k nedokončenému chrámu s deseti okny a zvláštní zdi na vrcholu kopce. Tato zeď z růžového kamene je tvořena šesti velkými monolity spojenými úzkými kamennými rozpěrami, což je pro incké stavby netypické, a tak si nad funkcí této zdí archeologové stále lámou hlavy. Po namáhavém výstupu musí nebohý turista zase slézt dolů, kde se nachází další část ruin. Přímo do okolí svých domů tu měli obyvatelé sídla zaveden vodu z nedaleké říčky a tak tu dodnes stojí kamenné kanály, fontánky či lázně.

Ollantaytambo bylo také dějištěm jedné z mála bitev, ve kterých Inkové porazili španělské dobyvatele. V roce 1537 poslední Inka Manco Capac utekl do Ollantaytambo poté, co ztratil tisíce svých muží v bitvě u Cusca. Tam se mu povedl mistrovský kousek, když z příkrých teras zasypal Španěly šípy, oštěpy a kameny a zároveň nechal zatopit prostor pod pevností vodou z nedaleké řeky.

Nedaleko náměstí v Ollantaytambu je stará čtvrť, osídlená nepřetržitě od 13. století, kde jsou kamenné cesty s otevřenými kanály proudící vody, domky z nepálených cihel s masivními kamennými základy a hlavně příjemné ticho, které se nedá srovnat s rušnými ruinami plnými turistů. 

Klasické incké terasy.

Stavby na protějším kopci.


Chrám deseti oken. Je jich tam opravdu deset ačkoliv pozorný čtenář na fotce napočítá jen osm.

Kam jen oko dohlédne...

... všude samé terasy.


Kamenné monolity, které jsou hlavolamem pro archeology.




V uličkách starého města.





Domorodci v tradičním oděvu.




Žádné komentáře:

Okomentovat