Továrna na výrobu třtinového rumu

středa 10. 10. 2012

Nedaleko města David v západní části Panamy jsme navštívili továrnu na výrobu farmaceutického lihu a populárního třtinového rumu značky Carta Vieja. Prohlídku jsme si museli objednat už v pondělí, ale měli jsme přes David cestu dvakrát, takže to nevadilo. Fabrika na rum tu stojí už více než 100 let, což je na místní poměry dávná historie. Má asi 100 zaměstnanců a kromě veškerého vybavení potřebného k výrobě alkoholu tu je i hřiště, restaurace a stáj s koňmi.

V deset hodin dopoledne jsme tedy přijeli do továrny, kde se nás ujal mladý zaměstnanec, který normálně pracuje v laboratoři. Pokud ale přijdou objednaní návštěvníci, provádí je po areálu a vysvětluje celý výrobní proces. Rum i líh se vyrábí z melasy, která se sem dováží z nedaleké továrny na výrobu cukru. Jedná se samozřejmě o třtinovou melasu, která má asi 14 % cukru. Všude kolem byla pole s cukrovou třtinou, takže materiálu je dostatek. Po fermentaci surové melasy následuje destilace. Nejkvalitnější alkohol se destiluje několikrát a pak se používá pro farmaceutické účely. Ten méně kvalitní se použije na výrobu rumu.

Výroba třtinového rumu má 2 fáze. Nejprve se asi 60%-tní alkohol napustí do velkých dřevěných sudů o objemu 30 000 litrů, kde zůstane 2 - 8 let. Ve druhé fázi je přepuštěn do malých dubových sudů o objemu 200 litrů, kde zraje další 3 - 15 let. Dubové sudy se vyrábí pouze ze specifických druhů dubu, buď je dováží s USA nebo z Francie. Na výrobu rumu se používají starší sudy, ve kterých zrála whisky. Před použitím se vykuřují. Tyto sudy jsou polopropustné, dovnitř proniká kyslík, který alkohol oxiduje. Vznikají kyseliny a estery, které dodávají rumu jeho specifickou chuť a aroma. Každým rokem se ze sudu vypaří skoro 10 % jeho obsahu, také mírně klesá procento alkoholu. Po době strávené v sudech se alkohol mísí s vodou, upravenou přímo v továrně. Výsledný obsah alkoholu v rumu je od 35 % do 38 %, podle typu. Ve fabrice se vyrábí tři hlavní řady - Rom Aňejo (starý, je nejtmavší, zraje nejdéle a má 38 % ethanolu), Rom Claro (čirý, má světle hnědou barvu a 35 % ethanolu) a Ron Extra Claro (extra čirý, po procesu se filtruje, aby se odstranila veškěrá barva, má 35 % ethanolu).

Prohlídku jsme zakončili v laboratoři pro kvalitativní měření. Vybavení bylo celkem jednoduché, používali hustoměr, pH-metr, spektrofotometr a plynový chromatograf. Pak se s námi náš průvodce rozloučil a sympatická slečna v recepci nám dala ochutnat jednotlivé řady vyrobených rumů. Nejvíce nám chutnal Ron Extra Claro, byl velice jemný a nejpříjemněji voněl. Domácí meruňkovice to ale není, že...


Vše začíná na plantáži cukrové třtiny.

V těchto nádobách se vesele fermentuje.

Destilační zařízení. Dovnitř nás nepustili - hrozí nebezpečí výbuchu, či uchlastání.

Zde rum zraje ve velkých nádržích.

Tady probíhá zrání v dubových sudech.

Promovaný chemik se vetře kamkoliv.

Zaměstnanec laboratoře váha, zda má láhev rumu nalít do analytického přístroje, nebo radši do sebe.

V pokusných baňkách se tiše louhují vzorky sudů, zatímco personál laboratoře čelí přívalu Věrčiných vědeckých otázek.

Kompletní produkce rumů značky Carta Vieja.

Firmě potrvá několik měsíců, než se vzpamatuje z propadu produkce, který jí způsobila Věrka svou důkladnou degustací.


Žádné komentáře:

Okomentovat