Tradiční trh v městečku Silvia

úterý 11. 9. 2012

V okolí městečka Silvia na jihu Kolumbie dodnes žije populace indiánského kmene Guambiano. Indiáni, kteří zůstávají věrní svému jazyku i tradičnímu stylu oblékání se každé úterý scházejí na trhu v Silvii.

My jsme do Silvie přejeli už v pondělí večer a s naší dočasnou spolucestovatelkou Chiarou ze Švýcarska se ubytovali nedaleko náměstí. Ráno jsme vyrazili na trh a nestačili se divit. Mysleli jsme, že uvidíme v tradičním kroji pouze nějaké stařenky prodávájících pár cibulí někde na okraji trhu, ale kolem nás se procházeli indiáni a indiánky všech věkových kategorií a všichni v kroji! Až jsme se styděli, jak jsme na ně museli pořád zírat.

Město Silvia leží v nadmořské  výšce 2647 m n.m. a klima je tam celkem příjemné, přestože v noci či k ránu může být dost chladno. Tomu odpovídá i tradiční indiánský oděv dost podobný pro ženy i muže. Všichni nosí vlněnou sukni (ano, i muži!) v délce pod kolena, tmavě fialový kabátek a srandovní černé buřinky.  Všichni měli různobarevné ponožky a pevné kotníčkové boty, což se do chladnějšího a deštivého podnebí hodí mnohem víc než sandály indiánek z vysokých poloh Bolívie či Peru. Ženy mají na krku mohutné náhrdelníky z drobných bílých korálků a jako jediné indiánky, co jsme viděli, nosí krátké vlasy. Mají mikádo s krátkou ofinou. Indiáni byli většinou přátelští, ale některým se naše focení nelíbilo. Už jsou tu na turisty zvyklí a být neustále v hledáčku fotoaparátu je moc nebaví.   

Obešli jsme trh, ochutnali některé druhy exotického ovoce, prošli voňavou částí trhu, kde se prodávala "panela" - tmavý cukr, který tvoří zahuštěná šťáva z cukrové třtiny a zkoumali různé druhy brambor. Pak jsme se postavili do fronty na kávu, kterou tu rozdávali zdarma v rámci jakési reklamní akce. Kávu jsme nedostali, předběhlo nás každé místní čtyřleté děcko, co si šlo pro svůj šálek kávy. Matky nalévaly kávu i do flašek pro mimina - jen jim ji trochu víc osladily!!!


Časně ráno dorazily autobusy s lidmi a...

...čerstvým zbožím.

V oddělení brambor je výběr více než dostatečný.

Domorodá žena hledá poslední bramboru, která jí chybí při inventuře.

Sladké oddělení s panelou.

Jedna kostka panely do kafe obvykle stačí.

Oddělení ovoce a zeleniny.


Jestli to dnes neprodám, tak budu zase jíst celý týden jen banány.

Stánek s kořením.



Majitel železářství si na pořádek nepotrpí.

Zde kuřátka na výkrm či dětem za dobré vysvěčení.

Pánové mají plnou hlavu starostí, z jaké látky si nechají ušít novou sukni.







Račte vstoupit do oddělení masa a masných výrobků.

Nebude vadit, že je to o jedenáct deka víc?

Kohouti a hovězí kopýtka jsou vyloženě podpultové zboží.

Před odjezdem domů.

Indiáni se z tržnice ženou rovnou do banky zvýšit svoji úvěrovou bonitu.

Není důvod k obavám - o bezpečnost se stará kvalitně vybavená policie.



Žádné komentáře:

Okomentovat