Solná katedrála v Zipaquirá

sobota 15. 9. 2012

V sobotu v podvečer jsme navštívili turistickou atrakci, která se tváří jako kolumbijská atrakce číslo jedna. Jedná se o pěkné město Zipaquirá 50 km severně od Bogoty a místní solné doly.

Už před příjezdem Kryštofa Kolumba do jižní Ameriky získávali místní idiáni sůl z potůčků a jezer a obchodovali s ostatními kmeny v oblasti. Španělé začali sůl těžit ve větším měřítku a těží se tu dodnes. Z velké části dolů je dnes turistická atrakce. Veškeré dómy a menší výklenky ve dvou patrech jsou zaplněné kříži a klekátky. Kříže hrají všemi barvami a zní tu podmanivá hudba. Cesta do největšího dómu je obklopená velkými římskými číslicemi a popisy křížové cesty. Dole pak turistu čeká překvapení v podobě stánků s předraženými suvenýry a kongresovým sálem, ve kterém se promítá nekvalitní 3D dokument o vzniku solné katedrály, kterou tvoří jedna obrovská místnost s lavicemi a obligátním barevným křížem vepředu.

Přestože prohlídka solných dolů (20 000 CP/os, tj. 220 Kč) je s průvodcem, nikdo nám nebránil, když jsme od pomalého průvodce trhli a prošli si doly mnohem rychleji. Kromě "katedrály" může turista navštívit i muzeum, tématický park a podívat se na těžbu soli ve funkčním dole. Vše samozřejmě za příslušný poplatek. Rádoby "solná katedrála" nás ale zklamala, očekávali jsme, že v turistické atrakci číslo jedna dají trochu víc práce s výzdobou dómů, ale kromě křížů bylo vlastně všechno ponechané v takovém stavu, v jakém doly opustili těžaři.

Sestup dolů do dolu.

Bývalé těžební šachty teď slouží turistickým a náboženským účelům.

Provozovatelé důsledně dbají na to, aby každá část katedrály byla co nejzběsileji nasvícena.

Místo pro ty, kteří potřebují Boha jako sůl.

Hlavní sál katedrály.

Efektně nasvícený slanopád.

Horníci jsou už jen plechoví.

Na závěr brejlíme na trojrozměrný dokument.

Žádné komentáře:

Okomentovat