Přístavní město Cartagena

pondělí - středa 3. 10. 2012

V přístavu na severu Kolumbie jsme nedobrovolně strávili více než týden. Museli jsme vyřídit pár byrokratických záležitostí ohledně přepravy expedičního vozidla a pak už jen čekat, kdy bude odplouvat loď s naším autem do Panamy. Na strávení dovolené to ale nebylo zrovna ideální místo. Cartagena leží na pobřeží Karibiku, což je pro mnohé mrznoucí spoluobčany jistě vysněná destinace, Cartagenu ale nelze doporučit. Je tu totiž VEDRO.

Vedro znamená, že přes den je cca 32 - 35°C, to by ještě nebylo tak hrozné, problém je ale v tom, že ani v noci teplota neklesne pod 28°C. Přes den pálí slunce, je vysoká vlhkost a občas zaprší, čímž se ale země vůbec neochladí, jen se ještě zvýší vlhkost. Komárům a další nepříjemné havěti se tu samozřejmě daří výborně. No, abych to zkrátila. Většinu dne jsme trávili v hotelové restaraci pod větrákem a brouzdali po internetu. Odpoledne jsme se šli vykoupat do moře, které bylo hned před hotelem, ale ani to nás neosvěžilo, teplota vody byla prakticky stejná jako teplota vzduchu.

Jinak je Cartagena docela pěkné město. Starobylé  centrum s koloniálními domy, pěknými kostely a malebnými uličkami obklopují mohutné skvěle zachovalé hradby. Blízkost moře a přístavu dodává městu na půvabu. Dlouhá staletí sloužila Cartagena jako nejdůležitější přístav pdo dovoz i vývoz zboží do Evropy. Nedaleko centra leží největší španělská pevnost, kterou dobyvatelé na Novém kontinentě postavili, Castillo de San Felipe. Vstup do pevnosti je drahá záležitost, 17 000 CP/os (cca 190 Kč), ale my ji navštívili poslední neděli v měsíci, kdy byl vstup zdarma. Mohutné zdi pevnosti skrývaly dlouhé chodby, stará děla a strážní bašty. Vedro ale bylo stejné uvnitř i venku, takže jsme se rychle přesuli do nedaleké kavárny, trochu se zchladit.

Dříve vedly do přístavu dvě vodní cesty, jedna přes úžinu Bocagrande, která byla kvůli útokům  pirátů zatarasena povodní zdí a druhá přes vzdálěnější Bocachica. Na obou stranách úžiny Bocachica byly postaveny pevnosti, mezi kterými byl prý dříve natažen tlustý řetěz. My jsme si jedno dopoledne udělali malý výlet na jednu z pevností, Fuerte de San Fernando. Fuerte de San Fernando leží na ostrově Tierrabomba vzdáleného asi půl hodiny vodním taxíkem od turistického přístavu v centru (5000 CP/os/1 cesta, cca 55 Kč). Vstup do pevnosti pak byl 9000 CP/os (100 Kč). Kromě otravných rádoby průvodců a nabízečů smradlavých ůstřic se nám na pevnosti líbilo. Je nečekaně prostorná a kromě střílen, bašt, ubytovacích prostor, kaple, nemocnice a skladů nás zaujaly chytře řešené latríny, vojáci mohli vykonávat své potřeby těsně vedle sebe ve vysokém počtu a moře vše rychle odplavilo pryč. Cestou zpátky jsme museli projít ošklivou a špinavou vesnicí Bocachica. Kila odpadků všudem kolem místním vůbec nevadily, v klidu mezi nimi obědvali a zvědavě si prohlíželi zhuseně se tvářící turisty (nás).


Monumento a la India Catalina - tedy socha indiánky Cataliny jako pocta původnímu obyvatelstvu.

Staré město je obehnáno hradbami.

V uličkách starého města.





Místní kypré ženy dokáží zaujmout.



V karibickém horku je potřeba dodržovat pitný režim.

Oblíbené jsou tu koktejly s mořskými potvorami.


Puerta del Reloj.

Puerta del Reloj - dříve hlavní vchod do starého města.

Fuerte de San Fernando. Tvrz, která chránila záliv u Cartageny.

Fuerte de San Fernando.

Fuerte de San Fernando.

Fuerte de San Fernando - nejvíce nás zaujal důmyslný toaletní systém.

Castillo de San Felipe de Barajas - největší a nejsilnější kartagenská pevnost.

Castillo de San Felipe de Barajas

Castillo de San Felipe de Barajas

Ve spleti chodeb pevnosti Castillo de San Felipe de Barajas.

Rybáři tahají z moře úlovek...

...který si hned za čerstva rozdělí.

Takto jsme se rozloučili s Cartagenou i celým jihoamerickým kontinentem.




Žádné komentáře:

Okomentovat