Vulkán Cotopaxi

pondělí 3. 9. 2012

Asi hodinu cesty jižně od Quita leží pravděpodobně nejhezčí ekvádorský vulkán Cotopaxi (5897 m n.m.). Vulkán je centrem stejnojmenného národního parku a cestovatele upoutává zejména svým dokonale pravidelným tvarem a sněhem pokrytou špičkou. My jsme se do parku, kde byl vstup stejně jako do ostatních ekvádorských přírodních rezervací zdarma, přesunuli už v neděli večer a přespali v husté mlze nedaleko silnice.

Ráno mlha nezmizela, spíše naopak, ale přesto jsme se vydali dál až na parkoviště pod samotným vulkánem ve výšce 4600 m n.m. Počasí nám nepřálo, byli asi 3°C a foukalo tak strašně, že se proti větru nedaly ani otevřít dveře. Ke všemu byl vrchol vulkánu prakticky pořád v mracích. Trpělivost se ale vyplatila, nakonec se v několika vteřinových intervalech zasněžená špička hory ukázala a Jura poctivě vyčkával nejlepší záběr.

Pak jsme sjeli dolů k laguně Limpiopungo (3800 m n.m.), kde kvůli silnému větru zbyla ze slibovaného ptactva jedna jediná kačena a samotné jezero mělo kvůli zatažené obloze ponurou hnědou barvu. Sopka ale od jezera vidět byla a i ty mraky se na chvilku umoudřily. Výprava k nejhezčímu vulkánu se tedy vydařila, sopku jsme viděli celou a několikrát, přestože jsme prakticky nevytáhli nos z tepla našeho expedičního speciálu!
Vulkán halí hustá mračna.

Občas se oblačnost protrhá a je vidět vrchol. Dole je vidět refugio (útulnu) José F. Ribas ve výšce 4800 m n.m.

Na to, že jsme kousek od rovníku, je tu poněkud chladno.

Až do výšky 4629 m n.m. jsme se pohodlně vyvezli autem.

Takto se nám vulkán Cotopaxi ukázal až když jsme jeli zpět do Quita.

1 komentář:

  1. Tak neflakam se a pisu. posledni prispevek uz mesic stary

    OdpovědětVymazat