Islas Rosario a Playa Blanca

úterý 2. 10. 2012

V úterý ráno jsme se vypravili na výlet. Okolo osmé jsme si koupili lístek na loď Alcatraz (30 000 CP/os i s obědem, cca 330 Kč). Před devátou hodinou se loď zaplnila koupání chtivými turisty zejména z řad Kolumbijců. Hned po vyplutí nás přivítal kapitán a po úvodním proslovu pustil hlasitou (jak jinak) kolumbijskou hudbu. Kromě nás to asi nikomu nevadilo, naopak, někteří se začali v rytmu hudby různě vlnět a podupávat si do rytmu.

Loď byla velká a celkem pomalá (taky nejlevnější), takže jsme do rezervace na Islas Rosario dorazili až o půl dvanácté. Ostrovy byly ale krásné, přestože jsme museli zaplatit vstup do rezervace (12 000 CP/os, cca 130 Kč). Několik desítek různě velkých ostrůvků je porostlých vysokými stromy, na pobřeží je bílý písek a vody kolem hrají všemi barvami od světle zelené až po tmavě modrou. Vystoupili jsme na ostrově San Martín a navštívili místní akvárium (20 000 CP/os, cca 220 Kč). V mělké vodě tam plavala spousta nám neznámých rybek, které se vrhaly jako šílené po potravě, co jim házel místní zřízenec. Kromě rejnoků, kteří se nechtěli moc ukazovat, jsme viděli zvláštní hnědé žraloky, kteří průvodce poslouchali na slovo. V jednom bazénku plavaly želvy a vrcholem prohlídky bylo představení s delfíny. Delfíni podle pokynů své cvičitelky vyskakovali do výšky, plavali pozadu a váleli ve vodě sudy. Pak si vždy poctivě došli pro odměnu v podobě rybí svačinky. Nejdrzejšími obyvately akvária jsou ale pelikáni. Chodí po chodnících mezi turisty a kradou průvodcům ryby připravené pro místní podvodní exponáty. V malých akváriích jsme potom obdivovali další mořské potvory jako malou chobotničku nebo obrovského humra.

Za asi další hodinu plavby jsme konečně dopluli k Playe Blance - Bílé pláži. Pro mnohé spolucestovatele byla vrcholem výletu právě ona. Katamarány nás přepravily na břeh a šlo se na oběd. Jako neznalí situace jsme se nehnali dopředu a museli si pak vystát dlouhou frontu na smaženou rybu, smažené banány a kokosovou rýži. Po obědě jsme se chvilku ráchali v teplé tyrkysové vodě na krásně bílé pláži a vyhýbali se přitom davům lidí, vodním skútrům a katamaránům totálně ignorujícím plavající občany. Asi za hodinu se nastoupilo zpátky na loď a za další hodinu a půl jsme dorazili zpátky do Cartageny.


Část z ostrovů Islas del Rosario.

Vměstnat celou haciendu na malinký ostrov není jen tak.

A již přistáváme u akvárií...

...a jdemem na prohlídku podmořského života.




Diváci žasnou při krmení ptactva...

...i divokých ryb.

Sympatičtí delfíni mají v záloze malou ukázku ze svého života v přírodě.

Delfíni skáčou přes provaz, zatímco mazaný pelikán hltá jejich rybí odměnu.

Delfín se cítí ve vzduchu jako ryba ve vodě.

K vidění jsou i ryby akvarijní.

Matka příroda má evidentně bujnou fantazii.

Idylická samota na panenské pláži Playa Blanca.


1 komentář:

  1. Ta rybička na předposledním obrázku vypadá jako lionfish (Pterois, prý v češtině perutýn) - jeden z živočichů s nimiž mi hrozí shledání v Thajsku... :-D

    OdpovědětVymazat