Důl Chuquicamata

pondělí 7. 5. 2012

V pátek večer jsme dorazili do hornického města Calama na severu Chile a dozvěděli jsme se, že exkurze do největšího povrchového měděného dolu na světě se konají pouze ve všední dny. Byli jsme tedy nuceni v tomto nehostinném hornickém městě uprostřed pouště strávit celý víkend. Naštěstí jsme měli dost práce jak na autě, tak na fotkách a článcích, takže jsme to nějak vydrželi a v pondělí odpoledne dorazili do kanceláře CODELCO (Corporación del Cobre de Chile), obrovského státního molochu těžícího měď a další nerosty, kterých má Chile požehnaně.

Autobus, sotva z třetiny zaplněný návštěvníky, nás dovezl do asi 20 km vzdáleného městečka Chuquicamata, ze kterého bylo všech 25 000 obyvatel v roce 2008 přesídleno do Calamy kvůli znečištění a mezinárodním normám. Tam jsme si vyfotili prázdné město duchů, kde dnes sídlí jen několik kanceláří společnosti a vyslechli si krátké povídání o zpracování měděné rudy na čistý finální produkt. Hornina obsahuje buď  měděné oxidy, které se nacházejí spíše na povrchu, nebo sulfidy, které jsou ve větších hloubkách. Od typu rudy se liší i proces zpracování, který trvá buď 10 dní pro oxidy nebo 14 dní pro sulfidy.

Poté jsme odjeli přímo nad obrovský důl na vyhlídku, kde jedině mohou návštěvníci vystoupit z autobusu, a asi 10 minut zírali do díry pod námi. Důl je 1 km hluboký, 3 km široký a 4.9 km dlouhý. Rudu z hlubin dolu odvážejí obrovská auta, jejichž pneumatiky mají 4 metry v průměru. Jedno auto uveze až 400 tun materiálu a v dole jich pracuje celkem 94. Provoz těchto monster je velice drahý, jen nafty spotřebují 2 litry za minutu. Až si všichni návštěvníci tu velkou díru vyfotili, jeli jsme zpátky. Do továrny na zpracování rudy nás nepustili; ještě, že to bylo zadarmo!

Důl Chuquicamata byl otevřen v roce 1915, zanedlouho tedy bude slavit 100 let své existence. Plánuje se, že v roce 2020 se povrchová těžba zastaví, protože přestává být výnosná a zůstane pouze těžba podpovrchová. Nyní se denně vytěží 150 kilotun rudy a 392 kilotun hlušiny. Denně se prý vyrobí 2 500 tun čisté mědi ve velkých deskách, které se vyváží do celého světa, hlavně do Asie. V Chile se nezpracovává téměř nic. CODELCO tu zaměstnává 6 000 lidí a dalších 12 000 zaměstnanců tvoří různí dodavatelé.

Opuštěné "město duchů" Chuquicamata. V pozadí hromady vytěžené hlušiny.
Takto vypadá důl docela normálně, než si člověk uvědomí,...
....že ty drobné tečky dole v dole...

...jsou poněkud monstrózní náklaďáky.

Závod na zpracování mědi krášlí místní krajinu.

Surovina pro výrobu mědi s obsahem sulfidů..

.. a s obsahem oxidů mědi. 

3 komentáře:

  1. Anonymní21/5/12 18:59

    Srdce pracovníka lomu v Mokré musí při pohledu na přerostlý angličák v podobě náklaďáku blednout závistí ;)

    Martin

    PS: což slibovaná exkurze po vašem současném 3+1 obydlí na kolech?

    Hoj a cestování zdar!

    OdpovědětVymazat
  2. Zdar Martine,
    exkurze po našem expedičním speciálu je stále v plánu. Ale neboj, dočkáš se!;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní22/8/12 21:53

    Zdravím...byl jsem v lednu 2008...jako geolog (bývalý) jsem tuto jámu chtěl vidět...je třeba dodat, že dnes je sice měď stále hlavním produktem, nicméně přibývá k doplnění výkonů třeba zisk z molybdenu a dalších kovů...údajně je v okolí ještě mnoho zásob těchto impregnačních rud, takže je to jen otázka poptávky a tedy ceny...Jirka

    OdpovědětVymazat