Ruiny Londres a Quilmes

pátek 27.  a sobota 28. 4. 2012

V severozápadní Argentině jsme navštívili hned dvoje ruiny - pevnost Shinkal nedaleko městečka Londres a předincké Quilmes.

Samotné Londres je, ač se to na první, ani na druhý, ba ani na třetí pohled nezdá, druhým nejstarším městem Argentiny. Založil ho Diego de Almagro ve 30. letech 16. století a pojmenoval ho po hlavním městě Velké Británie na počest sňatku mezi španělským následníkem Filipem a Marií Tudorovnou. Dnes je tu miniaturní vesnička se dvěma starými kostely a domky z nepálených cihel, kam občas zavítá nějaký ten turista.

Ruiny pevnosti Shinkal leží asi 5 km od obce. Malé muzeum nedaleko ruin dokládá, že osídlení tu bylo ještě dávno před příchodem Inků, kteří tady ale nezakotvili na dlouho a Španělů, kteří pak tvrdě potírali domorodá povstání. Samotná impozantní pevnost s několika  strážními kopci byla dějištěm rozhodující bitvy mezi přistěhovalci a domorodci, kteří byli poraženi a jejich vůdce následně pro výstrahu rozčvrcen...

Předincká osada Quilmes byla také dějištěm urputného boje mezi Španěly a kmenem Quilmes, který toto místo obýval od 9. do 17. století. Tento kmen byl vyhnán ze svého domova a muži byli donuceni pochodovat až do Buenos Aires, kde museli pracovat jako otroci. Zbytek kmene vyhladila později epidemie neštovic.

Dnes naštěstí tyto strastiplné události nejsou na ruinách patrné. Rozlehlé ruiny Quilmes leží na kopci porostlém velkými kaktusy, z něhož je krásný výhled do okolní krajiny. Ruiny pevnosti Shinkal se rozprostírají v členité krajině na úpatí hor na kraji zeleného údolí, kde se dnes ve velkém pěstují vlašské ořechy. Samotné Londres si dne dokonce říká Cuna de la Nuez, neboli Kolébka ořechu.
Ruinas Shinkal


Inkové ještě neměli jezdící schody.
Květena v okolí Shincalu.

Věrka obdivuje bodlinatou flóru.

Ruiny Quilmes jsou o poznání sušší.

Ruiny Quilmes.

Mlecí potřeby domorodců.
Tady se to prý tehdy všechno semlelo.
Uvažuji o nové pokojové rostlině. Takový kaktus totiž bodne!

Žádné komentáře:

Okomentovat