Z Chile do Argentiny tunelem pod Andami

sobota 21. 4. 2012

Po návštěvě střední úrodné části Chile jsme se rozhodli, že na sever pojedeme raději po Argentinské straně And. Nejbližší hraniční přechod leží cca 100 km od Santiaga a vede přes Túnel del Cristo Redentor (tunel Krista Spasitele) přímo do argentinské Mendozy.

Přes městečko Los Andes a lyžařské středisko Portillo jsme dojeli k silnici, která je na mnohých fotografiích z Chile - k 29 serpentinovým zatáčkám, kterými se vystoupá až do cca 3000 m n.m. Středisko Portillo je prý nesmírně populární díky exkluzivnímu prašanu, ale vypadá spíš jako shluk plechových budek a ne jak Špindlerův mlýn, jak jsme podle popisků očekávali.

Když jsme vyjeli až k tunelu, rozhodli jsme se, že ještě nepojedeme do Argentiny, ale vyjedeme ještě výš a podíváme se na sochu Crista Redentora, která má být v průsmyku nad tunelem. Opět jsme "serpentinovali" do asi 3750 metrů, ale Kristus nikde. Taky jsme narazili na sněhovou čáru a trochu s autíčkem zapadli, takže jsme se pokorně vrátili zpátky na asfaltku. Pak jsme se dozvěděli, že momentálně Kristus není - důvod nám ale zůstal utajen. Možná ho zbourali, protože přátelství mezi odvěkými rivaly Chile a Argentinou, jehož byla socha symbolem, není už tak silné jako v době vztyčení Redentora.

Po absolvování hraničních procedur, které při přejezdu z Chile do Argentiny nejsou zdaleka tak přísné jako při opačném přechodu hranic jsme jeli krásným kaňonem řeky Mendozy kolem nejvyšší hory jihoamerického kontinentu, slavné Aconcaguy (6960 m n.m.). Tato hora ale není na pohled nijak majestátní, mezi ostatními vrcholky, které nejsou o moc nižší, se úplně ztrácí.


Cesta lemovaná kaktusy...

...se začíná poněkud klikatit.
Cestou k soše Krista ubyl asfalt a přibylo sněhu.

Přituhuje.
Dál už to nejde...
....do sněhu nemáme správné obutí.
Vjezd do tunelu mezi Chile a Argentinou.
Hasta pronto Chile!

Žádné komentáře:

Okomentovat