Gejzíry El Tatio




pátek 4. 5. 2012

Ještě ve čtvrtek večer jsme se vydali na strastiplnou 90-ti kilometrovou cestu ze San Pedra de Atacama na severu Chile ke gejzírům El Tatio, protože je prý nezbytně nutné vidět je ráno. Gejzíry leží v nadmořské výšce 4300 m n.m., takže jsme během noci na parkovišti u gejzírů pěkně vymrzli a z vysokohorské nemoci nás pobolívala hlava, přestože jsme už párkrát v takové výšce pobývali.

Za ranního šera jsme se každopádně přesunuli na gejzírové pole spolu s dalšími desítkami turistů, kteří ráno přijeli ze San Pedra s oficiální exkurzí. A nestačili jsme žasnout. Různě velké gejzíry kolem nás bublaly, vystřikovaly vodu o teplotě okolo 80°C, vypouštěli horkou páru, přestože povrchová voda kolem byla ještě zamrzlá. A my fotili a natáčeli jako o život, přestože nám před východem slunce málem umrzly prsty. Po východu slunce se naštěstí oteplilo a gejzíry s vystupující párou vypadaly snad ještě lépe.

Během další půlhodiny, kdy už turistické exkurze odjely, se kolem gejzírů, jako jednoho z mála zdrojů vody v oblasti, začaly rojit lamy vikuně, různí ptáčci a viskače - takový malý králík s kočičím ocasem, poskakující jako klokan.

My jsme si v jednom z gejzírků u cesty uvařili vajíčka na tvrdo k snídani a pozorovali, jak se pára z gejzírů v oteplujícím se dopoledni zmenšuje. Správci parku měli pravdu, gejzíry je potřeba vidět ráno!

Vikuně se spokojeně pasou. Netruší, že se pod povrchem, přímo pod jejich nohama, čerti žení.

Jezírka mimo dosah termálních vod zdobí po ránu led.

Tady to bublá, ale hned vedle je ještě jinovatka.

Konečně vychází slunce a rozmrazuje mimo jiné i autora této fotografie.

Pěkně jsme se tu napařili.







Pták s dokonalým maskováním do sirných plání.

Žádné komentáře:

Okomentovat