Ochránkyně řidičů Difunta Correa

pondělí 23. 4. 2012

V Argentině je zcela běžné vidět okolo silnice různé svatyňky. Často jsou zasvěcené panence Marii nebo třeba populárnímu Gaučitu Gilovi. Kolem příbytků nějaké té sošky se potom vrší umělé květiny, svíčky a spousta dalších upomínkových předmětů.

Častokrát jsme ale také viděli svatyni obestavěnou plastovými lahvemi s vodou, což nevypadalo zrovna vábně. Až nedaleko hlavního města provincie San Juan jsme zjistili, co jsou tyto svatyně zač. Leží tu totiž jakási hlavní svatyně Difunty Correy, neboli zesnulé Correy. Legenda praví, že v 19. století byl zajat a odvlečen manžel Deolindy Correy do vzdáleného města La Rioja a tam zabit. Vdova se rozhodla vyzvednou si jeho tělo, ale po cestě zemřela žízní. Její tělo našel pocestný ještě s miminkem přísátým k jejímu prsu.

Socha mrtvé Correy s děckem u prsu je nyní základnou obrovské svatyně, která na místě její smrti vznikla. Difunta Correa byla nejprve ochránkyní pocestných, později cestovatelů a nyní hlavně řidičů kamiónů. Každý správný kamioňák má její obrázek za předním sklem a v národní svátek řidičů kamiónů si chodí do svatyně pro požehnání. Svatyně je tak obložena nejen svíčkami a lahvemi s vodou pro Difuntu, ale i poznávacími značkami argentinských aut.

Časem se kult Difunty Correy zřejmě rozšířil i na další oblasti života, takže kolem svatyně jsou přibité kovové cedulky s poděkováním za uzdravení či narození dítěte. Celý kopec, na kterém svatyně stojí, je také obestavěn malými kopiemi rodinných domů. Lidé si prý při koupi nebo stavbě domu postaví jeho repliku, kterou donesou Difuntě. Ta potom jejich majetek chrání před zničením - lepší než pojištění domácnosti!

Zpočátku to vypadá jako nějaký nepovedený Legoland.
Zde, na vrcholku pahorku, se nachází skvostný chrám....

...ukrývající sochu Difunty v rozhodujícím okamžiku jsjí kariéry.

Vše je polepeno vzkazy a prosbami pro nebožku Correu. Formální úprava vzkazů není nijak regulována.

Cedulky se vzkazy jsou úplně všude.
Všude samé cedulky.

Je vhodné zapálit svíčku.

Zajímalo by nás, jak to dělá místní dopravní inspektorát s SPZkama. Dvě pro auto a jedna rovnou pro Difuntu?

Vděčný řidič neváhal vyrobit tuto věrnou maketu svého vozu.

Difunta Correa nabízí své služby i právnickým osobám.

Část oddělení prevence pracovních úrazů.

Tady už jinde jsme. Toto je obyčejný pomníček Difunty jakých jsou u silnic stovky.

Chcete vyhrát pohár, či mít kvalitně srostlou zlomeninu? Difunta Correa to zařídí!

Žádné komentáře:

Okomentovat