Cafayate

sobota 28. 4. 2012

Městečko ležící v údolí dvou řek uprostřed jinak suché krajiny patří díky svým vinicím mezi velmi oblíbené cíle jak domácích návštěvníků z Argentiny, tak zahraničních turistů. Údolí leží v nadmořské výšce 1700 metrů a jeho vinice jsou tudíž jedny z nejvýše položených na světě.

V městečku je několik desítek bodeg, neboli vinařství, které se dají navštívit. Bohužel tu tradice vinařství není taková jako na jižní Moravě, takže na příjemnou ochutnávku ve sklípku se zpěvem a klobáskou jsme museli zapomenout. Navštívili jsme jednu menší bodegu, kde nás slečna rychle provedla kolem lisů a nerezových tanků a ukázala nám sklep, kde zrají červená vína v sudech a následně v lahvích. Ve sklepě bylo asi 20°C, což mě totálně šokovalo. Pak jsme dostali ochutnat všechny 3 odrůdy, které v této bodeze zpracovávají - bílé Torrontés, které mi moc chutnalo, protože je to takové lehké ovocné víno, pak červený Malbec, který byl taky dobrý, protože neměl moc tříslovin a nakonec Cabernet Sauvignon, který mi už tak nechutnal. Jura jakožto řidič ochutnával pouze sporadicky.  

Chile i Argentina jsou velkými producenty vína, které se dnes již vyváží do celého světa. V různých oblastech se tu pěstují odrůdy, které v Evropě nejsou. Vína jsou tu celkem levná, běžně si kupujeme celkem dobré lahve za 60 - 80 Kč. Chile má v pěstování vína výhodu velké izolovanosti celé země díky dlouhému pobřeží na jedné straně a vysokým horám na straně druhé. Nemá tudíž prakticky žádné škůdce a mnoho původních evropských odrůd bylo díky tomu v Chile zachráněno.

V Argentině jsme navštívili také jednu bodegu v městečku Chilecito spolu se zájezdem důchodců z  východní Argentiny. Překvapilo nás, že ač se většina zájezdu zúčastnila prohlídky, ochutnávku vynechali a šli rovnou nakupovat! Zato my jsme zvolili opačný postup, ochutnali jsme všechny 2 odrůdy, které nám byly nabídnuty v různých kategoriích a ročnících. Dohromady to bylo asi 8 vzorků, takže jsme odcházeli s dobrou náladou;)
Útroby bodegy v Chilecito.

Argentinský sklepmistr. To není značka vína, ale tento chlap.

Závěrečná ochutnávka v bodeze v Chilecito. Nikdo z důchodců kupodivu nebyl ušlapán.

Na první pohled obyčejný vinohrad....

...ale na druhý pohled je často vidět umělá závlaha.
Bodega v Cafayete, kde měli tu čest přiopít Věrku.

Vše září novotou.

Uvažujeme, jestli se nám takovéto praktické balení vína vejde do auta.

Věrka se svědomitě ujala nelehkého úkolu ochutnat každou láhev.

2 komentáře:

  1. Anonymní14/5/12 21:26

    *skål* Verča

    OdpovědětVymazat
  2. No konečně :-) aj něco pro Moraváka ;-) víc takových mikrosond do života obyčejných jihoameričanů... jo a jinak jste k nám samozřejmě zváni na hody - tj. v neděli 8. července. Kdyby jste měli čas, moc rádi vás uvidíme... :-D Mira

    OdpovědětVymazat