Santa Cruz

pátek 29. 6. 2012

Největší bolívijské město leží v amazonské nížině v nadmořské výšce směšných 416 m n.m. a má 1,5 milionu obyvatel. Hned po příjezdu do města nás překvapilo, jak je čisté, upravené a tak nějak evopské. Budovy na náměstí jsou v koloniálním stylu, protože město bylo založeno už v roce 1561. Ve městě je spousta dobrých restaurací často servírující hovězí steaky, protože se nedaleko nachází dobytkářská oblast. V informačním cetru na nás čekalo milé překvapení - personál mluvil anglicky a dokonce nám poskytl i nějaké informace! Pro našince by to nebylo jistě nic divného, ale ve většíně bolívijských měst se pod hlavičkou turistických informací skrývá jen další agentura, prodávající zájezdy do okolí.

Abychom poznali krásy místní přírody, navštívili jsme nedaleko Santa Cruz botanickou zahradu. Za symbolické vstupné 3 BOB (9 Kč/os) jsme viděli skleník, ve kterém nebyly žádné avizované orchideje a velký lesopark s různými druhy stromů podle jednotlivých oblastí regionu. Kromě motýlů tam ale taky poletovala spousta komárů, takže jsme si většinu zahrady raději nechali ujít. O to nejlepší jsme ale nepřišli. Viděli jsme velkou želvu a pak lenochoda pomalu se ploužícího po chodníku. Takový lenochod je úžasné zvíře, má zvláštně tvarované tělo, spokojený výraz ve tváři a neuvěřitelně dlouhé drápy na tlapách.
   
V Santa Cruz jsme taky nakoupili v jednom ze dvou supermarketů, které jsme v celé Bolívii objevili. Je znát, že tu žije velké množství přistěhovalců z Evropy. Kdo by se taky dobrovolně přistěhoval na studené Altiplano, když může žít v tropech!

Hlavní náměstí s katedrálou.

Interier katedrály.

Koloniální architektura v centru Santa Cruz.

Důležité je nepodcenit nástrahy divoké přírody. Věrka proto na trenažéru nacvičuje obranu při napadení kajmanem.

Přidat popisek

Chce-li člověk spatřit třeba motýla, musí mít oči otevřené!


Želva je evidentně rozladěná potupným faktem, že byla zavřená do botanické a nikoli zoologické zahrady.

Lenochod je zvíře kulturní - pro přesuny mezi stromy používá chodník.

Lenochodí líná chůze. Ten tvor opravdu nikam nespěchá.

1 komentář:

  1. Ten lenochod je tak škaredej, že je až roztomilej. Jen si dlouho neostříhal nechty.

    OdpovědětVymazat