Cordillera de los Frailes

neděle 10. - pondělí 11. 6. 2012

Nedaleko města Sucre leží pohoří, tvořící přirozenou bariéru mezi dvěma bolivijskými provinciemi, Chuquisaca a Potosí. My jsme v Cordilleře de los Frailes strávili 2 dny, přestože jsme původně měli v plánu jen jeden. Napoprvé jsme se totiž (opět díky absenci jakékoliv koudné mapy) netrefili do správného údolí a místo do vesničky Quila - Quila, výchozího bodu cesty do kráteru de la Maragua, jsme dojeli do obce Huaylla na druhé straně horského hřebene.

Napodruhé jsme se ale už trefili a v pondělí ráno dorazili do Quily - Quily. Měli jsme sice v plánu pěší výlet, ale když jsme zjistili, že se celá cesta dá projet autem, plány jsme změnili. V kráteru de la Maragua, obklopeném zvláštním zvlněným hřebenem, jsme obešli 2 vesnice (Irupampa a Maragua) obývané etnikem Jalq hovořícím kečuánsky. Lidí ale venku moc nebylo, spíš krav a oslíků. Když už jsme nějaké místní obyvatele potkali, nebyli vstřícní a nechtěli se nechat fotit. Asi už mají turistů plné zuby.

Oblast byla osídlená i za doby Inků, o čemž dodnes svědčí nejen incké chodníčky, ale i prastarý, stále funkčí a udržovaný akvadukt. Cestování po Cordilleře ale není nic moc, cesty jsou úzké, prašné a sklon některých svahů až nepříjemný. Přestože průvodce toto pohoří vychvaluje, mně zas tak zajímavé nepřišlo a myslím, že jednodenní výlet ze Sucre je tak akorát!


Horské silnice...

...tu nejsou moc široké. Naštěstí je tu provoz naprosto minimální.

Cesta uprostřed kráteru Maragua.

Hřeben kolem kráteru Maragua.

Vesnička Maragua.





Svérázné řešení překladu nad dveřmi.

Základní vybavení většiny domácností - hliněná pícka a chlívek....
...ideálně na chutného čuníka.


Sušení kukuřice před obecním svatostánkem.



Žádné komentáře:

Okomentovat