Město Potosí

čtvrtek 14. - sobota 16. 6. 2012

Potosí bylo založeno španělskými dobyvateli přesně 1. dubna 1545 díky objevu stříbra pod Cerro Rico (Bohatou horou) tyčící se nad městem. Stříbra tu bylo vytěženo za 300 let koloniální nadvlády neuvěřitelné množství. Ruda se zpracovávala přímo v dolech a surové stříbro se pak lamími karavanami dováželo buď do Aricy v dnešním Chile nebo do Limy. Odtud pak putovalo do Evropy, kde ho španělský královský dvůr s vervou utrácel.

Díky objevu tohoto vzácného nerostu bylo Potosí se svými 200 000 obyvateli prý ve své době největším městem na světě. O tom svědčí i zašlá sláva desítky místních kostelů, 2 klášterů a architektonicky zajímavých budov v úzkých uličkách starého města v čele s obrovskou budovou bývalé mincovny (Casa de la Moneda). Když byla většina stříbra vytěžena, upadaly jak doly, tak samotné město. V polovině 19. století mělo už jen 10 000 obyvatel. Opětovné vzkříšení zažilo ve století dvacátém zase kvůli těžbě. Tentokrát se nejednalo o těžbu stříbra, přestože malé množství tohoto vzácného kovu se těží pořád, ale o cín, zinek a olovo.

Dnes je město Potosí, ležící v nadmořské výšce 4070 m, živo nejen z těžby, ale taky z turistického ruchu. Denně navštíví proslulé doly desítky "gringos" z Evropy či USA. I my jsme si jejich návštěvu neodpustili, jak se dočtete v některém z příštích článků.

Jediné, co nás v Potosí udivilo je fakt, že tato jediná hora, pod kterou probíhá intenzivní těžba bez jakýchkoliv pravidel už bezmála 470 let, ještě nespadla.


Cerro Rico tyčící se nad městem Potosí.

Casa de la Moneda.

Casa de la Moneda.

Portál kostela San Lorenzo.
Městská katedrála.








Přítomnost dolů je patrná téměř na každém kroku.
Stánek na hornickém trhu. K dostáni jsou lopaty, helmy, alkohol, dynamit a koka (ta je v těch obřích červených pytlích).

Prodejna ovoce a  zeneniny.

Prodejkyně radši volí anonymitu, než aby se z ní díky našemu webu stala celebrita. Hvězdou holt nechce být každý.

Žádné komentáře:

Okomentovat