Koloniální město Sucre

pátek 8. - středa 13. 6. 2012

Do města Sucre, ležícím v nadmořské výšce pouhých 2790 m, jsme se jeli hlavně ohřát po pobytu ve studeném La Pazu. A dobře jsme udělali. Sucre založené roku 1538 má příjemné nejen podnebí, ale i atmosféru, jež se od ostatních bolivijských sídel značně odlišuje.

V Sucre, které bylo pojmenováno na počest významného generála z doby osvobozování Bolívie, byla 6. srpna 1825 vyhlášena její nezávislost. Dodnes je Sucre oficiálním hlavním městem Bolívie, přestože vláda i parlament sídlí v La Pazu. V Sucre ale zůstal alespoň nevyšší soud. To, jak prohlásil Jura, přesně odpovídá chaosu, který v Bolívii panuje.

Koloniální historie je v Sucre patrná na každém rohu. Je tu nespočet kostelů, několik klášterů a spousta dalších historických budov - všechny v podobném stylu a zásadně natřených na bílo. I obyčejné domy v centru nebo například budova městského tržiště je natřená touto charakteristickou barvou. Mnohým čtenářům jistě na bílé barvě nepřijde nic jedinečného, ale faktem je, že všechna ostatní města či vesnice v Bolívii jsou postavena převážně z nepálených cihel v barvě okolní hlíny - výběr je tedy z různých odstínů hnědé či červené.

Kromě interiérů několika kostelů a hlavní městské katedrály jsme ve městě navštívili sakrální muzeum, které ke katedrále patří. Hvězdou prohlídky je Panna Marie Guadalupská, jejíž roucho je ověnčeno zlatem, stříbrem, smaragdy, perlami, rubíny a diamanty v hodnotě několika miliónů dolarů. Jinak jsou v muzeu k vidění obrazy svatých v často velmi sugestivním provedení světcovy poslední hodinky, takže muzeum moc vesele nepůsobí. Dalšími zajímavostmi muzea jsou výrobky ze stříbra vytěženého v dolech nedalekého Potosí, např. svícny výšky lidské postavy a obří stříbrné kadidelnice.

Sucre je též univerzitním městem, kolik univerzit tu sídlí, nevím, ale každopádně jsme v sobotu byli svědky procesí tančících studentů, kteří právě na univerzity nastupovali. A bylo jich opravdu hodně, procesí nebralo konce a studenti v různých kostýmech tančili ulicemi až do  pozdních nočních hodin.

Sucre leží v kopcovité krajině.

Iglesia de San Francisco. Tedy kostel sv. Františka.

Iglesia de San Francisco.

Iglesia de San Francisco zevnitř.

Casa de la Libertad.
Casa de la Libertad. Zde byla vyhlášena nezávislost Bolivie.

Palacio de la Prefectura de Chuquisaca. Tedy něco jako Krajský úřad.

Portál katedrály.



Iglesia de la Merced.


Iglesia de Santa Mónica.

Nemocnice sv. Barbary.

Panna Marie Guadalupská - samé zlato a drahé kamení.
Lidé a dveře poprvé.

Lidé a dveře podruhé.

Lidé a dveře potřetí. A naposled, jasný?

Studentské procesí.




S tolika kostely je Sucre lákadlem i pro hodně staré turisty.

Žádné komentáře:

Okomentovat