Laguna Colorada


pondělí 18. 6. 2012

Laguna Colorada, neboli "Barevné jezero", leží v národní rezervaci Eduardo Avaroa v jihozápadním cípu Bolívie. Název získala podle své barvy, která hraje všemi odstíny červené díky řase Dunaliella salina, která v těchto nehostinných podmínkách slané vody dokáže žít.

Laguna leží v nadmořské výšce 4278 m, její rozloha je 60 km(2), hloubka jen okolo 45 cm a je obklopena několika vulkány se zasněženými vrcholky. Nejzajímavější není ale ani její barva, ani okolní krajina, ale fakt, že je domovem snad stovek plameňáků tří různých druhů. V období dešťů tu prý hnízdí až 25 000 plameňáků a vyvádí na 5 000 mláďat.

Plameňákům místní nehostinné, chladné a větrné klima kupodivu vyhovuje. Celé dny mají hlavy skloněné do vody a baští vodní organismy svými prapodivnými zobáky. V noci některé části mělké laguny zamrznou, přestože je tu vysoká salinita. Plameňákům to ale nevadí, klidně nechají nohy zamrzlé v ledu a počkají do rána, až voda zase rozmrzne.

Pozorování plameňáků ale není úplně snadné, jsou velmi plašší, a když se k nim člověk přiblíží, odletí pryč. Jen mláďata se nebála a nechala se fotit klidně i z 10 metrů. Biologické pozorování nám kazil pouze fakt, že na břehu laguny byly desítky uhynulých ptáků a vyplavených vajíček. Na informacích jsme se pak dozvěděli, že je to celkem normální úhyn. Mladí či naopak staří ptáci, kteří ještě neumí nebo už nemohou létat, jsou větrem postupně zahnání na okraj laguny a tam zahynou, protože nemají co jíst. Inu, i tohle patří k životu v přírodě!



Cerro Pabellon. A to hned dvakrát!

Boraxová jezírka uvnitř laguny.


Plameňák Jamesům při vzletu.


Nejen plameňáci jsou pány vzdušného prostoru.

Mladý plameňák sleduje svůj pokřivený obraz.

Synchronizované krmení v podání místního růžového septetu.

Okolí laguny je poněkud přesoleno.


Na břehu laguny je spousta uhynulých plameňáků.

Žádné komentáře:

Okomentovat