Salar de Uyuni aneb Sůl! Jaký to nanicovatý nerost!


středa 20. - čtvrtek 21. 6. 2012

Na největší solnou pláň světa o rozloze 12 000 km(2) jsme opět vyrazili vlastním expedičním vozem. Kupodivu to nebylo nijak obtížné. Z městečka Uyuni je to cca 20 km po nepříjemné prašné cestě. Na začátku salaru jsme pak překonali jeden malý solný brod a byli jsme tam, na soli. Hned na okraji se sůl těží, ročně se jí tu vytěží asi 20 000 tun, což je pro obrovský salar jako kapka v moři.

Prakticky uprostřed solné pláně leží ostrov Isla Incahuasi, na kterém rostou zajímavé kaktusy a dokonce tu žijí i nějací ptáci. Jak překvapivé v této pustině! Po asi 50 kilometrové cestě na ostrov jsme jeli po různých solných strukturách. Sůl tvoří menší či větší krystaly tvrdé jako kámen, někde je pláň mokrá a někde sůl vytváří zajímavé obrazce. Večer jsme se u ostrova rozhodli přespat a pozorovali nádherně barevný západ slunce.

Noc byla na naše poměry celkem teplá, bylo asi -5°C a i vítr se utišil, takže se spalo celkem příjemně. Během dne ale teplota zdaleka nestoupala tak rychle, jak jsme zvyklí na normální zemi. Ještě okolo jedenácté teplota nepřekročila bod mrazu. Dopoledne jsme za krásného slunečného počasí vyrazili zpět k civilizaci. Po cestě jsme si prohlédli Ojos del Salar, prameny vody uprostřed soli. Jestli byla voda slaná, nevím, neměli jsme odvahu ji ochutnat.

Hned, jak jsme se vrátili do Uyuni, jsme nechali auto umýt. Přece jen - takhle prosolený podvozek by kovovým částem vozidla moc neprospěl. 

Těžba soli na okraji salaru.

Dělník se teší, jak si dá doma k večeři slanečka.

Palacio de Sal - hotel ze soly. Nemá moc plno, protože se rozneslo, že tam vaří strašně přesolená jídla.

V dálce se rýsuje Cerro Tunupa.


Cerro Tunupa.

Západ slunce nad ostrovem Incahuasi.

Východ slunce na ostrově Incahuasi.

Isla Incahuasi.

Viskače žijí i na ostrově Incahuasi....

....stejně jako tito ptáci.
Auto se vlivem soli stává menším a ještě menším...

...až se dá lehce odcvrnknout.


Všude samá sůl.



Ojos del Salar.

Podvozek auta je řádně nasolen.

Po návratu ze salaru dopřáváme autu pořádnou očistu....

....aby nedopadlo jako vlaky kousek od města Uyuni.



2 komentáře:

  1. Ahoj, dnes ráno jsem na aktuálně.cz narazil na článek s fotkami ze stejného místa. Oni se jen trochu víc zaměřili na ty vláčky :-D

    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/fotogalerie/2012/09/23/foto-hrbitov-vlaku-v-bolivii/#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-19

    Tak třeba to našli podle instrukcí na vašich stránkách :-)

    Petr

    OdpovědětVymazat
  2. krásné fotky! Kdy jste tam byli? Já se tam chystám za tři týdny, mám trochu strach, aby nebylo hodně vody už...

    OdpovědětVymazat