Dámská jízda v Cochabambě

pondělí 28. 5. - pátek 1. 6. 2012

Zatímco pánská část naší dočasně 4-členné výpravy vyrazila zdolávat šestitisícovou horu Huayna Potosí, něžnější polovina výpravy - tedy já a Lenka - vyrazila do Cochabamby. Toto město jsme se vybraly ze dvou důvodů. Je to relativně blízko La Pazu, 385 km, a je tam teplo. Cocha, jak jí místní přezdívají, totiž leží v nadmořské výšce 2558 m n.m.

No, aspoň v jednom jsme měli pravdu, teplo v Cochabambě bylo. Se vzdáleností to tak snadné nebylo. Podle rozdílu nadmořských výšek jsme se domnívaly, že pojedeme vlastně pořád z kopce, ale nebylo tomu tak. Musely jsme totiž překonat pás Cordillery Central, který se zdvihá až do výšky 4500 m. Cesta se nám tedy protáhla až do úterka.

V Cochabambě jsme jako správné turistky navštívily archeologické muzeum. Přestože některé exponáty byly celkem zajímavé (mumie nebo uměle protáhlé lebky původních indiánů), absence jakýchkoliv popisků v jakémkoli jazyce kvalitu muzea značně snižovala. Největší zajímavostí Cochabamby je bílá socha Ježíše Krista (Cristo de la Concordia) tyčící se na kopci nad městem. Aby turista zhlédl tuto zajímavost, musí se vyšplhat 265 metrů nad město a to buď po 1250-ti schodech nebo lanovkou. My jsme zvolily druhou možnost, neboť náš výlet do Cochabamby měl být především relaxační. Socha Ježíše je o několik centimetrů vyšší než v Riu de Janeiru, na což jsou Bolívijci náležitě pyšní. Socha měří 34.2 m a byla ve své době největší na světě. Dnes už to ale není pravda, Poláci již mají vyšší sochu.

Jeden den jsme se také vydaly k nedaleké přehradě blízko obce La Angostura. Naivně jsme si myslely, že se budeme koupat a opalovat. Voda byla ale tak příšerně špinavá, že nás chuť na koupačku rychle přešla. Na opalování zase nebylo ani místo, ani teplota, takže jsme dopoledne strávily na zahrádce v restauraci, kde jsme pak ochutnaly ryby z přehrady.

Kromě jmenovaných turistických atrakcí, byl náš výlet hlavně o nakupování (v Cochabambě je prý největší trh v celé Bolívii, náležitě jsme toho využily), dobrém jídle a dobré kávě. Důkladně osvěženy, s taškami plnými suvenýrů, jsme v pátek večer dorazily zpátky do El Alta, kde už na nás čekali kluci, na rozdíl od nás zničení a hladoví z náročného výstupu.

Přejezd přes Cordilleru Central.

katedrála v Cochabambě

Dopravní prostředky hrají všemi barvami.

Indiánské mumie v archeologickém muzeu.

Takhle si dříve indiáni upravovali hlavičky. Pro krásu se musí trpět v každé civilizaci!

Lenka v lanovce nad Cochabambou.
Cristo de la Concordia, ve své době nejvyšší socha Ježíše na světě.

Banánů bylo vždy dostatek.

Náš výlet byl především o nakupování...

... a dobrém jídle...
...v luxusních restauracích ;)

Tradiční bolivijská sprcha; na její viditelně nedostatečnou izolaci bude Lenka ještě dlouho vzpomínat...

Žádné komentáře:

Okomentovat