Džungle v Parque Nacional Amboró

středa 27. 6. 2012

Džungli přechodového pásma "Las Yungas" jsme navštívili nedaleko městečka Samaipata (1640 m n.m.), které leží po cestě z Cochabamby (2560 m n.m.) do Santa Cruz (416 m n.m.). Místní džungle je podobná té tropické, ale žije tu méně zvířat a hlavně méně hmyzu. Je tu také o poznání chladněji. Zajímavé je, že prales vyrostl jen na východní vlhké straně hor. Západní strana pohoří ve stejné nadmořské výšce je suchá.

Příkrou nezpevněnou cestou jsme vyjeli do vesničky originálně pojmenované Yungas (2000 m n.m.). Druhý den jsme po zaplacení vstupného a odmítnutí staré babky, která se nabízela jako průvodce, vyjeli ještě výš po rozbahněné cestě až ke vstupu na upravenou stezku pro turisty. Stezka byla rozbahněná nejen od procházejících turistů, ale hlavně od dobytka, který se touto cestou chodívá pást na vykácené části lesa. Během naší cca 3 hodinové procházky jsme zahlédli pouze jednoho většího ptáka a několik kolibříků. Cesta ale vedla lesem s pro nás exotickými druhy stromů, z nichž nejzajímavější byl "kapraďovník", který tvoří rovný holý kmen a koruna z kapradí nahoře.

Je to divné, ale do džungle nevede asfaltová dálnice.




Hustá flóra, ale poněkud řídká fauna.

Džungli vládne obří kapradiní.




Jediný pták, kterého jsme zahlédli.



Do džungle není radno vcházet v plesové, či plážové obuvi.

2 komentáře:

  1. Jéé kapraďovník to je pěkný překlad :-). Něco podobného roste i v deštných pralesích Tasmánie. Zaslechl jsem tu hned dva anglické názvy, z nichž první je Man Fern a ten druhý Fern Tree. Ten druhý považuju za správnější, ale nejsem si jistý jestli to nejsou dva různé druhy, protože Fern Tree v pralese mívají až něco kolem pěti metrů do výšky, zatímco Man Fern tady říkají kapraďovníkům, které jsou vysoké jako dospělý člověk. Je zajímavé jak podobná flóra se tu vyskytuje, možná pozůstatky z dob kdy jižní Amerika a Austrálie byly součástí Gondwany :-).
    Líbil se mi také hodně článek z Jurova a Faustova výstupu do 6088mnm. Přeju ať i 40-tisící kilometr je bez problémů, Petr

    OdpovědětVymazat
  2. Tak potvrzeno, wikipedia zná všechno :-) (http://en.wikipedia.org/wiki/Gondwana). V Jižní Americe, v Africe, v Austrálii, na Novém Zélandu a v Antarktidě lze nalézt stejné zkameněliny. Kromě Antarktidy pak lze nalézt podobnou flóru na všech zmíněných místech. To dělá z kapraďovníku docela starou kytku :-D, P.

    OdpovědětVymazat