Jezero Titicaca


středa 23. 5. 2012


Mýty opředené jezero jsme navštívili v rámci jednodenního výletu z La Pazu v kompletním čtyřčlenném složení - tedy Lenka, Věrka, Faust a Jura.

Jezero leží v nadmořské výšce 3820 m n.m., je 230 km dlouhé a 97 km široké. Jeho hloubka nebyla ještě uspokojivě změřena, každopádně náš průvodce tvrdí, že dosahuje 457 m. Veškeré civilizace žijící na březích tohoto jezera mu přikládaly mystický význam. Před inčtí obyvatelé měli za to, že z jezera pochází jak slunce, tak jejich bílý král/bůh Viracocha. Inkové věřili, že z hlubin jezera se zrodila jejich civilizace. Mezi Španěly, kteří tuto oblast dobyli, zase kolovaly legendy o inckém zlatě potopeném na dně této mystické vodní plochy.

My jsme břehy jezera Titicaca navštívili z jeho jihovýchodní bolívijské strany na poloostrově u vesničky Taraco. Na břehu lidé díky specifickému klimatu pěstují obilí, brambory nebo další nám neznámé plodiny a chovají krávy či prasata. Nad jezerem se vypínají majestátní vrcholky Cordillery Real, takže cvakání našich spouští nebralo konce.





Žádné komentáře:

Okomentovat