Archeologické naleziště Tiahuanaco

středa 23. 5. 2012

Kultura Tiahuanaco byla podle archeologických nálezů jedna z nejvíce rozvinutých a nejdéle trvajících předkolumbovských civilizací na území jižní Ameriky. Vznikla někdy kolem roku 1500 před naším letopočtem a zanikla z neznámých důvodů kolem roku 1200 našeho letopočtu.

Ceremoniální centrum Tiahuanaco, které jsme navštívili za přemrštěné vstupné 80 Bolíviánů (240 Kč), mělo v době své největší slávy kolem roku 700 našeho letopočtu asi 20 000 obyvatel a rozkládalo se na ploše 2,6 km(2). Dodnes se z této plochy zachovala jen malá část, ale i ta je působivá. Kromě částečně obnovené Akapanovy pyramidy se na místě nachází i zbytky několika chrámů s reliéfy obličejů na zdech, velkými stélami zobrazujícími lidské postavy uprostřed nádvoří či sluneční brána vytesaná z jednoho bloku kamene o váze 44 tun. Nejvíce nás ale zaujal prastarý mikrofon - díra v kamenném bloku, která zesílila hlas mluvčího tak, že byl slyšet i v nejzazším koutě náměstí.  

Důvody zániku kultury Tiahuanaco jsou zatím neznámé, ale spekujule se o dvou možných příčinách. Buď obyvatelé opustili své ceremoniální místo kvůli poklesu hladiny jezera Titicaca, na jehož břehu původně leželo. Dnes je od jezera vzdálené asi 30 km. Nebo prohráli válku s dalším kmenem zvaným Aymará, který dodnes v Bolívii žije.







Akapanova pyramida.



Vzácné fotografie kermaniky z místního muzea. Focení je tady prý zakázáno.


Hřejivý úplet pro můmii.

Žádné komentáře:

Okomentovat