Semuc Champey

středa 31. 10. - čtvrtek 1. 11. 2012

V Guatemale, asi 2 hodiny jízdy po špatné nezpevněné cestě od města Cobán, leží jedna z nejzajímavějších přírodních atrakcí země s indiánským jménem Semuc Champey (vstup 50 quetzalů/os, t.j. 125 Kč). V Semuc Champey se potkaly hned dva přírodní úkazy. Řeka tady protéká asi 300 metrů dlouhým vápencovým tunelem, taková středoamerická verze moravské Punkvy. Voda vtéká do podzemí v zúženém místě a tvoří velmi dramatické peřeje, vytéká pak mohutným vodopádem.

Druhý přírodní úkaz se vytvořil na tomto 300 metrů dlouhém tunelu. Druhá říčka stékající z hor tady vytvořila soustavu několika desítek krasových bazénků s křišťálově čistou vodou,  která podle hloubky mění barvu od světle zelené až po tmavě modrou. Bazénky jsou propojeny malými vodopádky, jsou plné vápencových jeskyněk a ostrůvků. Relativně studená voda přitékající z hor se v bazénkách ohřeje, takže ty se pak stávají cílem mnoha turistů, kteří si užívají koupání v čisťounké a teplé vodě.

Tyto dvě přírodní zajímavosti, navíc obklopené divokou džunglí dělají ze Semuc Champey jedno z nejkrásnějších míst v celé Guatemale. Nejlepší výhled na celý tento úkaz je z vyvýšené vyhlídky, na kterou se vyšplháte vyšlapanou stezkou a po nesmírně kluzkých dřevěných schůdcích. Výhled ale stojí za to, jedině zvrchu člověk totiž ocení monumentálnost celé scenérie.

Na druhém břehu řeky, než leží vstup do Semuc Champey, se nachází se nachází soukromé jeskyně Grutas K'anba (60 Q/os, 150 Kč). Na první ranní prohlídku jsme šli jen my dva a průvodce. Už dopředu jsme byli upozorněni, že si máme vzít jen plavky. Vyfasovali jsme svíčky, které sice vnitřek jeskyně romanticky osvětlovaly, ale světlo bylo tak mizerné, že jsme je brzy zahodili a svítili si už jen čelovkami. Vnitřkem jeskyně protéká jedna z mnoha říček stékajících z džunglí porostlých kopců, takže jsme se brodili, někdy po kontíky, někdy po kolena, několikrát jsme plavali, s čímž měl Jura plavající s foťákem vysoko zdviženým nad hlavu docela problémy, a obdivovali krasové útvary všude kolem nás. Jeskyně nemá moc krápníků, na které jsme zvyklí z Moravského krasu, ale různě barevné útvary vymleté prudkou říčkou taky stojí za fotku.

Asi hodinovou prohlídku jsme zakončili populární jízdou po řece usazení pohodlně ve staré duši z pneumatiky. Na sluníčku jsme se konečně ohřáli, protože Jura, díky naprostému nedostatku podkožního tuku, v jeskyni málem zmrznul.


Pohled z vyhlídky na jezírka Semuc Champey.

Malé vodopády mezi jezírky se dají využít jako klouzačky.


Řeka se tady zanořuje pod úroveň jezírek.


Osvěžující plavba v jednom z jezírek.






V jeskyni Grutas K'anba. Nás průvodce je vybaven originální čelovkou.


Tady ještě dosáhneme na dno...

...tady už musíme plavat.

Cesta vede po žebříku vedle podzemního vodopádu. Kvalita fotografie odpovídá úrovni třesu mých rukou.

Na této řece...

...jsme se projeli na nafouknutých duších.



Žádné komentáře:

Okomentovat