Pralesní termální rochnění

úterý 13.11.2012

Zmoženi množstvím archeologických artefaktů, které jsme zhlédli v Copánu, rozhodli jsme se dopřát našim tělům trochu lázeńské péče. Tuto radost si ovšem dopřála jen mužská část výpravy (Jura s taťkou).

V kopcích severně od Copánu se nachází termální lázně a již jejich název Luna Jaguar Spa Resort dáva tušit, že tu gringo nalezně vše co potřebuje. Vybaveni našim expedičním vozidlem jsme bahnitých dvacet kilometrů z Copánu ujeli za něco málo přes hodinu. U vstupu jsme zaplatili vstupné, za které by vám byl obyčejný obyvatel Hondurasu ochoten sám vykopat bazén olympijských rozměrů. V ceně byli i služby jednoho zřízence, který nás provedl prvních sto metrů přes lanový most napříč tyrkysovou říčkou a přitom nás v rychlosti uvedl do obrazu, jako že jsme v lese a že voda je teplá. Budiž mu ke cti, že měl pravdu. Místo se opravdu nachází v poměrně hustém lese a voda je tu opravdu horká. Vyvěrá z několika pramenů, z nichž jeden tvoří poměrně mohutný vodopád s vodou horkou dost na to, aby se z člověka stal vývar. Voda je pak svedena do systému umně zhotovených jezírek a čím je dále od pramene, tím je chladnější. Návštěvník se pak volbou správného bazénku může napařit na sobě přijatelnou teplotu. Nechybí tu ani pár umělých vodopádků, posezení a soch v mayském stylu. Nutno uznat, že přírodní prostředí má své kouzlo, navíc jsme měli štěstí, že kromě nás tu zrovna bylo jen pár dalších návštěvníků. Po zhruba tříhodinovém rochnění v různých bazéncích nás vyhnala padající tma a déšť. 

Při průchodu tímto tunelem mumlal zřízenec něco o bráně do jiného světa. Vzhledem k ceně vstupného to platí spíš pro místní.

Hustý vůkolní les.

Po čertech horký vodopád.


Sprchový kout.



Termální idyla v lůně tropického lesa.

Žádné komentáře:

Okomentovat