čtvrtek 29. března 2012
Přístavem Puerto Montt končí slavná Carretera Austral a začíná civilizace. Město má 175 000 obyvatel, takže jsme si zase museli zvykat na semafory, jízdu v pruzích a placené parkování. Civilizaci jsme ale využili nejen k doplnění zásob, ale i technické údržbě expedičního vozidla. Nechali jsme vyměnit olej, koupili novou "druhou" baterku (druhá baterka slouží na další vymoženosti našeho interiéru, např. ledničku, topení, světla apod.) a nechali zkontrolovat brzdy, které se nám po cestování v terénu už nezdály tak spolehlivé jako dřív.
Kromě technické kontroly vozidla jsme i my potřebovali nějakou tu vzpruhu. Za tímto účelem jsme navštívili místní trh v přístavu Angelmo, asi 3 km od centra města. Na trhu nabízejí místní různé řemeslné výrobky, pletené svetry a čepice jak z ovčí vlny, tak ze zaručeně pravé vlny lamy alpaka - i já jsem neodolala a zakoupila šálu (zaručeně 100 % - tní alpaka, ve skutečnosti s 60 % akrylu), která sice trochu kouše, ale zahřeje a za 120 Kč - no nekupte to!
Nejzajímavější částí trhu bylo ale samozřejmě jídlo. V kryté části prodávali ryby - hlavně lososy a tresky a různé druhy mušlí. Častým artiklem byli taky mořští ježci a krabi. V další části jsme pak narazili na tradiční sýry (konečně pořádný sýr!!!), klobásky a buřtíky, domácí marmelády a likéry, med i domácí máslo. No, co vám budeme povídat, nakoupili jsme do zásoby od všeho něco a několik další dnů se rozplývali nad uzeným lososem, voňavými klobáskami a výbornými sýry.
Nepohrdli jsme ani nabídkou místních restaurací, které se předháněly v nabídkách specialit. Chvílemi jsem si připadala jak na arabském bazaru, protože kuchařky vybíhaly na ulici, jen co nás spatřily, a předháněly se s nabídkou své restaurace. Jejich lákání jsme neodolali hned 2x, jednou si Jura dal tresku v jakémsi těstíčku a já polévku z různým mušlí (výživná, ale chuť mušlí poněkud nezvyklá) a podruhé jsem neodolala lososu na másle a Jura zaexperimentoval s jakousi směsí dvou mas. Risk se mu ale vyplatil, dostal misku plnou dobré "hmoty" pravděpodobně z mořského ježka a nahoře měl krabí masíčko. Celkově jsme vždy za jedno jídlo pro oba zaplatili cca 400 Kč, s pečivem, zeleninovým salátem a polévkou na zahřátí. Levné to sice nebylo, ale najedli jsme se k prasknutí a ochutnali dobrůtky, které u nás jen tak na stůl nedostanete!
|
Rybí jídelničky v přístavu. Utéct bez placení mohou jen zdatní plavci. |
|
Přísun čerstvých ryb a jiných mořských potvor. |
|
Dáte si mořského ježka, či snad nějakou škebli? |
|
Kuchání mořských ježků je pro některé práce snů. |
|
Nabídka škeblí. |
|
Uzené mušle. Místní delikatesa, které stále nemůžeme přijít na chuť. |
|
Co se neprodá, to se sní. |
|
Některé mořské povory jsou pro nás, suchozemce, opravdovou záhadou. |
|
K sehnání je i výborný sýr. |
|
Losos pro Věrku, čalamáda z mořských ježků a krabů pro Juru. |
|
Katedrála v Puerto Monttu. |
|
Interiér katedrály. |
|
V Puertu Monttu se žije skvěle! Tedy alespoň psům. |
Uf.. ty mořské potvory "smrdí" až sem :)) Když vidím ty škeble, tak si vzpomenu na svou první (a zřejmě i poslední) zkušenost s nimi. Dala jsem si je v indoneské restauraci v NL - upravené, vařené v celku.. Avšak to bych nebyla já, abych je nerozkrojila.. což jsem neměla dělat.. do té doby chutné jídlo se po bližším prozkoumání trávicího traktu škeble proměnilo v hotové peklo !!! :-D Verča
OdpovědětVymazat