Parque Pumalín

úterý 27. března 2012

Po cestě severní částí Carretera Austral v Chile jsme narazili na zvláštní park. Je soukromý a chrání asi 270 000 ha původního jihochilského pralesa. Toto území koupil jeden bohatý Američan, aby původní prales ochránil před vykácením a vytvořením pastvin. Vlastně jsme ani nevěřili, že v Patagonii může být něco tak zeleného, ale tisíce řek a potůčků tekoucích z vysokých hor a vulkánů pokrytých ledovcem tady vytváří zvláštní klima.

Po cestě mezi Chaiténem a Caleta Gonzalo je několik krásně upravených a vybavených kempů, (některé zdarma, některé velice levné) a také pár  perfektně upravených stezek. My jsme se ráno vypravili na krátkou stezku "Los Alerces", tedy k prastarým "cypřišům". A žasli jsme.

Oproti argentiskému parku Los Alerces, který jsme navštívili v polovině února a kde jsme viděli všeho všudy jednu alerci, je v tomto soukromém parku alercí bezpočet. Jsou to vysokánské stromy s malou korunou, z nichž některé jsou staré i 3000 let. Stromiska jsou to pořádná, některé měli i víc jak 2 metry v průměru!

Další stezkou, kterou jsme si vybrali byla cesta ke dvěma vodopádům (Cascadas Escondidas). Opět jsme šlapali po upravených chodníčcích deštným pralesem plným kapradin a stromů obrostlých mechem. Vodopády byly úžasné, hlavně v ranním slunci, kdy se od nich tvořila duha. Movitější občané mezitím nad námi létali v malých letadlech, protože v parku je i několik perfektně posečených luk sloužících jako letiště.

Vulkán Corcovado z přístavu Chaitén.

Vulkán Michimahuida

Tohle ještě není alerce...

...tohle už jsou.



Neúspěšný pokus o vytržení stromu i s kořeny.

Touto fotografií bychom rádi demonstrovali správnou velikost zábradlí.

Nejen stromy, ale i kapradí tu dorůstá obřích rozměrů.

Na všem se tu vesele cizopasí.

Kůra alerce.



Cestou k vodopádům Escondidas.




Vodopády Escondidas.

Vodopády Escondidas.

Vodopády Escondidas.







Žádné komentáře:

Okomentovat