Fiesta del Ovejero


neděle 4.3.2012

Po cestě Ohňovou zemí jsme v neděli dopoledne narazili na nebývalý shon u nezpevněné silnice RCf. Jako správní zvědaví turisti jsme suveréně zajeli do ohrady, kde se viditelně něco chystalo. Po chvilce jsme zjistili, že jsme účastníky již tradiční 38 let konané slavnosti - Fiesta del Ovejero, tedy slavnosti ovčáckých psů. Něktéří návštěvníci přijeli už v sobotu a viditelně se už druhý den značně posilňovali alkoholem.

Kromě psů, koní a gaučů byly přítomny i ovce a to jak živé, tak pečené. Na ohni se peklo 52 ovcí! Některé rodiny dokonce pohrdly komerční pečení a na soukromých ohníčcích pekli vlastní celé ovce. Přestože pro mnohé bylo skopové "asado" zlatým hřebem slavnosti, my jsme se zajímali i o původní smysl fiesty, tedy soutěž honáků a jejich ovčáckých psů. Úkolem každého gauča bylo zahnat pomocí jednoho či dvou psů šest ovcí přes mostek a do dvou ohrad během 10 minut. Byl to úkol pravděpodobně velmi obtížný, neboť skoro nikomu se to nepovedlo. Ovce jsou stvoření velice tvrdohlavá a poslouchat nějaké psy se jim nechtělo. Ke konci soutěže na přilehlé louce běhala dobrá desítka právě osvobozených oveček.

Samozřejmě i my jsme se nakonec nechali zlákat vůní pečeného masa a nakoupili skopové do zásoby. Dokonce i Jura, kterému jinak vůně skopového obrací žaludek, si pochutnal. Co naplat, "asado" prostě Argentinci umí!!!

Místo konání této významné soutěže. Hranice závodní dráhy je tvořena přirozeně meandrující říčkou.

Gaučové z okolí se sjíždějí.

Místní gaučo.
Co se týče vybavení na piknik, tak v Evropě máme stále co dohánět.

Nejdřív se koná bohoslužba.


Pozorovatelna rozhodčích a výsledková tabule s vítězi minulých ročníků.

Atletická postava gaučů naznačuje, že veškeré běhání obstará čtyřnohá polovina týmu.

Ovce už jsou připraveny v ohradě...

...ale tuší nějakou zradu.





A šup s ovcema do ohrady.

Fronta na jídlo.

Něco na zub pro hladové diváky.

Také jsme si dopřáli malou svačinku.

Okolní krajinka.



1 komentář:

  1. Anonymní21/3/12 20:27

    Panečku, tomu říkám pořádný kus žvance !! Ale asi bych se hádala, že to chutnalo lépe než vypadalo :) Verča

    OdpovědětVymazat