Cueva de las Manos Pintadas

úterý 21.2.2012

Uprostřed nudné patagonské stepi se zničehonic objeví řeka Rio Pinturas, která za miliony let vyhloubila velký kaňon. Ve stěně kaňonu se nachází jeskyně, která byla souvisle osídlena více jak 8000 let, než se z Patagonie stala dnešní vyprahlá pustina.  Samotná jeskyně malovaných rukou (Cueva de las Manos Pintadas) není velká, měří asi 20 metrů na délku, 10 m na šířku a 5 m na výšku, v jejím okolí je ale spoustu převisů, z nichž je krásný výhled do zeleného údolí podél řeky. Tam pračlověci lovili lamy Guanako a "pštrosy" chique (byli jsme poučeni, že to nejsou nandu, kteří jsou prý větší). Celá oblast je dnes pod patronátem UNESCO.

Kromě toho, že pralidé lovili, tak taky malovali. V jeskyni samotné moc maleb není, ale na stěnách převisů jsou různobarevné otisky stovky dlaní, které vznikly nastříknutím barviva většinou přes levou ruku přiloženou na skálu. Obrysy hýří všemi barvami od červené, oranžové nebo černé, po zelenou a bílou. Barviva si pralidé připravovali ze směsi minerálních pigmentů, tuku a moči lam Guanako. Některé malby jsou prý až 10 000 let staré a podivuhodně zachovalé. O důvodu vzniku těchto maleb se vedou spory. Buď se týkaly nějakých náboženských obřadů, nebo to byl rituál lovců před vlastním lovem. Kromě rukou jsou na skále otisknuta taky nějaká chodidla, namalované lamy guanako a pár dalších zvířat jako puma nebo pásovec.

Po návštěvě jeskyně a jejího okolí (s průvodcem, samozřejmě) jsme si udělali asi 5-ti hodinovou vycházku kaňonem Caracoles Chico momentálně vyschlé řeky nedaleko Cuevy. Skály v kaňonu hýřily všemi barvami a jelikož ten den mimořádně NEFOUKALO, byla to opravdu malebná procházka. Dokonce jsme viděli i několik lam Guanako, dravců a jednoho kondora, který naši cestu sledoval ze své pozorovatelny na vysoké skále.

Tip: Vycházku Caňadonem Chico můžeme rozhodně doporučit. Auto jsme nechali na nejnižším místě cesty na Cuevu de las Manos (silnice spojující Rutu 40 s Cueva de las Manos - ne silnice 97 z Bajo Caracoles), přelezli 2 nízké ploty a pak šli pěkně po rovince kaňonem dál a dál směrem k soutoku s řekou Rio Pinturas. Případným následovníkům doporučujeme vzít si i stan a spacáky a přenocovat v kaňonu, k soutoku je to cca 20 km a to jsme nestíhali. Mimo jiné se v kaňonu dá najít i dřevo a udělat ohýnek, což je jinak v Patagonii vzácností.
Kaňon řeky Rio Pinturas.
Kaňon řeky Rio Pinturas. Vlevo chodník kolem skalních maleb.
Kaňor Rio Pinturas.

Březí lamy Guanako.



Tyto malby jsme identifikovali jako jasného tanečníha Hip-hopu a ruce na klávesnici.


Caňadon Chico.

Caňadon Chico.
Cesta Caňadonem Chico.

Řeka v Caňadonu Chico je vyschlá a tak na dně zbývá jen slaná pláň.
Asi oběť žízně.

Cesta jednou z odboček kaňonu.


1 komentář:

  1. Strakous9/3/12 06:18

    Prestante cmarat po tech skalach! ... ;-) Mejte se hezky a dik za pohled s Rukou.

    OdpovědětVymazat