Přehrada Itaipú

Po 9.1.2012

Včera jsme vyrazili k řece Iguazú, podívat se, jak tam voda teče a místy i padá. Dnes jsme zavítali k řece Paraná, kde voda tolik neteče a nepadá, neboť na ní dlí obří přehrada. Paraná je na hranici Brazílie a Paraguaye a na stavbě přehrady se v letech 1978 - 82 podílely oba národy - odtud název Itaipú Binacional. Přehradní hráz je s délkou osmi kilometrů a výškou téměř 200 m jedna z největších na světě. Cementáři jistě užasnou nad faktem, že na její stavbu bylo potřeba 12,3 mil. m2 betonu. Stejné množství by stačilo na výstavbu dvouproudé dálnice z Moskvy do Lisabonu a celkové náklady přesáhly 18 miliard dolarů. Korupce při výstavbě byla přímo úměrná velikosti stavby, takže pánové Řebíček a spol. jistě litují, že se nenarodili v Paraguay.
Dvacet turbín vodní elektrárny dává dohromady výkon 14 000 MW, což pokryje čtvrtinu spotřeby el. energie Brazílie a 90% Paraguaye. Až do výstavby Třech soutěsek v Číně to byla co do výkonu největší hydroelektrárna na světe. Prvenství jí dosud náleží v již méně exklusivním ukazateli výkonu na zatopenou plochu, která je 1350 km2.

Hráz není volně přístupná, takže chce-li se běžný turista nechat ohromit její monumentálností, musí zajet do nedalekého informačního centra odkud se vyráží na prohlídkové okruhy. Kdo by čekal, že Brazilci dají na odiv svou národní chloubu zdarma, ten by se spletl. Parkování a exkurze jsou placené a ceny nutí člověka pochybovat jestli hlavním zdrojem zisků je tady výroba elektrické energie. My jsme zvolili asi hodinovou projížďku po areálu vyhlídkovým autobusem, neboť v přepočtu 500 Kč za vnitřní okruh hrází a elektrárnou nám přišlo zbytečně moc. Po průjezdu areálem, při kterém jsme udělali několik fotografických zastávek, jsme v informačním centru shlédli film, podle kterého, je přehrada Itaipú největší, nejmodernější, nejkrásnější a neužitečnější stavba na světě a cílem společnosti Itaipú Binacional je učinit ráj na zemi.


Část hráze s hydroelektrárnou.
Přívodní potrubí k turbínám. Průměr 10,5 m.

Model hydroelektrárny.

4 komentáře:

  1. Anonymní18/1/12 20:14

    Ahoj Věrko a Jirko, tak kukám, že se máte snad dobře! No jste odvážní!! Jinak děkuju za příspěvky- o mnoho příjemnější čtení, než by bylo ve zkouškovém potřeba:-). V Brazílii mají kromě spešl jazyka taky spešl jednotky?? neboť 12,3 mil. m2 betonu je už pěkná plocha!!
    Pište víc :-) Vřesovice zdraví :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Diky bdele ctenarce blogu (ano Sarko, poznali jsme te!). Opravujeme jednotku z m2 na m3. Ted uz je to 100% spravne (i podle braziskych jednotek).

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní23/1/12 15:41

    no těsně vedle :-) Mamka pozdravuje :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní24/1/12 20:46

    Zdravíme vás oba z Osvětiman. Je to paráda. Jak vám závidíme tu nesnesitelnou lehkost cestování, ako byste jezdili po české hroudě. Štěstí prostě přeje odvážným.Sledujeme vás bedlivě na vašich stránkách a držíme palce, ať se daří, autíčko vydží všechny terény, které mu naplánujete a vy atˇjste zdraví a hezky si to užijete. Těším se, jak nám pak o tom budete vyprávět. Martina

    OdpovědětVymazat