Vulkán Irazú

sobota 13. - neděle 14. 10. 2012

Jižně od hlavního města Kostariky, San José, leží národní park obklopující nejvyšší aktivní kostarickou sopku Irazú (3432 m n.m.). Park je jedním z nejnavštěvovanějších v zemi díky své blízkosti k hlavnímu městu a příjemnému faktu, že až na vrchol vulkánu se dá dojet autem po zpevněné silnici.

K bráně parku jsme dorazili už v sobotu odpoledne, ale rozhodli jsme se přespat na nedaleké mýtině (byl to taky jeden z neaktivních kráterů) a nechat návštěvu vulkánu na ráno, kdy mohlo být lepší počasí. Ráno bylo bohužel stejně zataženo jako odpoledne, přesto jsme zaplatili 10 US$/os (200 Kč) a vyjeli až k vulkánu. Tam jsme po betonovém chodníčku došli až na vyhlídku a obdivovali hlavní kráter, který je 300 metrů hluboký a má 1 km v průměru. Dole v kráteru je malé jezírko. Žádnou aktivitu jsme ale nespatřili, z vulkánu nestoupal ani jediný namodralý obláček dýmu.

Po chvíli se zatáhlo úplně a začalo pršet. Po dešti jsme se přesunuli na nejvyšší vyhlídku v 3432 metrech a tak tak stihli kráter vyfotit než se znovu zatáhlo. Prostě typické středoamerické počasí v období dešťů!
Tam někde za těmi mračny by měly být vidět další sopky.

Jeden z kráterů ve vulkánu Irazú jak se nám jej podařilo na několik okamžiků spatřit.

Pokud se na chvilku roztrhají mračna a přelezete zábradlí, uvidíte i část smaragdového jezírka na dně kráteru.

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, má být něco k vidění.

Žádné komentáře:

Okomentovat