Corrida de Toros po paraguaysku

úterý 17.1.2012

Zcela náhodou jsme se v městečku Paraguari, asi 60 km jihozápadně od Asuncionu, připletli k místní oslavě svátku svatého Antonína, jejíž součástí byly býčí zápasy. Dopoledne pro děti a večer pro dospělé. Asi o půl dvanácté proběhlo první (dětské) kolo. Kluci od 10 do 15 let postávali uvnitř arény v typických kostýmech. Pak k nim pustili malého býka, který měl upilované rohy. Nejprve na něm přijel další kluk, asi aby ho pořádně naštval, pak býka naháněli po ohradě pomocí klasických vlajících hadrů a nakonec ho chytili za ocas, jeden kluk mu sedl na hlavu a další na něm dělali různé stojky a pyramidy. Docela stateční hoši, protože býk se občas nekontrolovaně rozběhl proti ohradě a kluci měli co dělat, aby seskočili a býk je nepřímáčkl k dřevěnému bednění. K celému představení vyhrávala kapela složená z bubnů, činelů, trubky a pozounu. Když se vystřídalo několik býků a kluci byli dostatečně zničení (bylo hrozné vedro), přesunuli se všichni o kousek dál na dvorek, kde už bylo připraveno pečené hovězí s nudlemi a paraguayská polévka, což je vlastně taková slaná buchta.

V osm večer měla začít dospělácká corrida, začala sice v deset, ale i tak to bylo fajn. Tribuny složené z prken svázaných provázky byly narvané k prasknutí lidmi všech generací (i kojenci), prodával se popcorn a cukrová vata. Býků bylo sedm a tentokrát to byly pořádné potvory s půlmetrovýma rohama. Scénář byl podobný jako dopoledne, jen býci byli o poznání akčnější. Chlapíci, co na nich přijeli do arény, se sotva udrželi a i později býci ukazovali, že nejsou žádná ořezávátka. Kluci pak na býkách prováděli neuvěřitelné akrobatické kousky, jako salta, přeskoky nebo pyramidy. Některé býky to pak přestalo bavit, lehli si na zem a nehnulo s nimi ani 8 chlapů. Takhle tedy probíhá corrida po paraguaysku, všichni býci a snad i toreadoři z toho vyjdou ve zdraví, jen býci jsou asi trochu na nervy z té hlasité muziky a davu lidí.

Základem správné koridy je pořádná grilovačka.

Připravit...

....a jedém!








Video z koridy:
 

1 komentář:

  1. Anonymní1/2/12 20:27

    Don´t cry for me Argentinaaaa :-D Pozdravujte Argentinu, budete-li se vydávat směrem SZ od Buenos Aires k městečku Rosario a ještě kousek dál San Lorenzo, tak si tam Věrka může najít pracovní pozici - technolog v Synthonu :))) Naše výprava se tam chystá za měsíc :) Verča

    OdpovědětVymazat