Vodní elektrárna Yacyreta

čtvrtek 19.1.2012

Na jihu Paraguaye jsme navštívili další hydroelektrárnu na řece Paraná. Elektrárna Yacyretá tentokrát leží na hranici Paraguay a Argentiny a je poněkud kontroverznější než severněji položena Itaipú ležící na hranici s Brazílií. Díky stavbě přehrady byly zatopeny tisíce hektarů úrodné půdy s unikátní flórou a faunou a 12 000 lidí přišlo o své domovy. Její financování taky nebylo snadné, jeden z Argentinských prezidentů ji nazval "monumentem korupce". V okolí přehradní nádrže je totální rovina, takže voda z přehrady postupně zaplavuje více a více území. Např. pohraniční město Encarnación je postupně zaplavováno, takže na přejezdy mezi jednotlivými částmi města museli postavit mosty.

I naše cesta na prohlídku elektrárny byla poněkud krkolomná. Nejprve jsme se suverénně podle mapy vydali přímo na hráz. Po cca 15 km nás ale čekala závora a rada - musíme si dojet do města pro povolení k vjezdu. Tak jsme se otočili a jeli. Ukázalo se ale, že to není tak jednoduchá záležitost. Ptali jsme se několika lidí, ale všichni nás posílali od čerta k ďáblu. Nakonec jsme informační centrum pro turisty přece jen našli, trvalo to ale minimálně hodinu. Cedule nesla název E.B.Y., tedy Entidad Binaciona Yacyretá. Rozhodně to tedy turistům neusnadňují! V centru jsme se dozvěděli, že do areálu elektrárny nemůžeme jet vlastním autem, ale pouze speciálním autobusem s průvodcem, který jede ve 14:00 (bylo půl dvanácté a minulý autobus odjel v 11:00 - moje česká krev už povážlivě vřela a hrozilo, že projevím nad paraguayskou pohodou správný český temperament...). Zhlédli jsme alespoň informační film (pouze ve španělštině) a vydali se využít zbývajícího času co nejefektivněji, naobědvali jsme se...

Ve 14:00 jsme se tedy vydali klimatizovaným autobusem na prohlídku elektrárny, důležitým pozitivem bylo, že vyhlídka byla zdarma, což po zkušenostech z eletrárny Itaipú bylo velmi příjemné překvapení. Absolvovali jsme asi hodinovou projížďku a prohlídku elektrárny, podívali jsme se na velké zdymadlo, kde lodě během 45 minut překonají zhruba 24 metrový rozdíl hladin, prošli jsme se obrovskou centrální halou nad 20-ti turbínami a nakoukli přes sklo do velína.

Upřímně řečeno ale nevím, kolik energie z této elektrárny Paraguayci využívají, když 90 % jejich elektrické spotřeby pokryje elektrárna Itaipú. Navíc si někteří stěžovali, že přestože na jejich území jsoou 2 obrovské elektrárny, cena energie je v Paraguay vyšší než v Brazílii či Argentině.

Pár dat pro technické šťouraly:

dálka přehrady: 808 m
zatopená oblast: 1600 km2
instalovaný výkon (všech 20 bloků): 3,2 GW
maximální průtok: 55 000 m3/s
průměr turbíny: 9,5 m
průměr rotoru generátoru: 16m
Na přehradu bylo použito 1,9 mil. m3 betonu a 427 400 tun cementu.





Kolosální sál s generátory.

Odtud proud se přelévá, do stodoly, do chléva.

Zdymadlo



Model elektrárny

Žádné komentáře:

Okomentovat