Všechno má své zpoždění

Tak už to na světě chodí, že každý daný termín je již předem odsouzen ke svému zpoždění. K naší smůle však tento jev, narozdíl od banalit typu kvantové fyziky, zatím nebyl řádně vědecky uchopen. Takže namísto jasných vzorců plných konstant se dá pracovat pouze s několika empirickými poučkami, jako že délka zpoždění jaksi souvisí se zeměpisnou polohou jevu a mírou liknavosti účastníků.

Je jisté, že drážďanský autobus je na tom jinak než příměstský vlak v Karáčí.
Ale co teprve termíny globální, čili nadnárodní?

Krásný příklad nabízí naše poslání auta lodí za oceán:

1.10. - Je nutné u něměcké agentury (zastupjící italskou lodní společnost) závazně objednat dopravu. Termín nalodění 25.10., loď má odplout 28.10. a 24.11. má přistát v Riu.

25.10. - Je přistaveno auto do přístavu v Hamburku. Němci deklarují odjezd na 28.10.

28.10. - Italská lodní společnost mění termín odplutí na 30.10.

1.11. - Loď vyplouvá, termín přistání v Riu je posunut na 28.11.

18.11. - Na britských (jiné nefungují) stránkách lodní společnosti je termín přistání v Riu posunut na 7.12. Brazilská kancelář termín potvrzuje, já tedy měním termín odletu.

2.12. - Je na britských (jiné stále nefungují) stránkách posunut termín přistání na 13.12. Brazilská kancelář však trvá na 7.12.

Z výše popsaného vyplývá, že dopídit se správného termínu je mnohdy nemožné a tak nezbývá, než se nechat překvapit. Takže 7.12. odlétám do Ria a nechám se překvapit...

1 komentář:

  1. Hm, pripomnel jsi mi trochu dovcu v Indonesii ted. Odpoved na jakoukoliv otazku zni OK, odkud kam za kolik znamena odvezeme te kam chceme my a zaplatis trikrat tolik co mistni. Nicmene moc pekne. A teple. :-D No, brachu, doufam, ze jsi daval ve Spanelstine pozor! ;-)
    Nosan

    OdpovědětVymazat