Výlet na Hrbáč


úterý 20.12.2011



Dopoledne jsme vyrazili na Hrbáč, respektive Corcovado, jak se tomuto kopci říká. Na něm je známá socha Krista Vykupitele (Cristo Redentor). Ten se však nehrbí, ale stojí vzpřímeně a navíc má již 80 let rozpaženo. Sokolové jistě uznají, že to není jen tak.

Nahoru se jede pralesem nehorázně drahým vláčkem. Cestu nám zpříjemnila pokusem o sambu hudební skupina, která se specializuje na hraní v tomto vláčku... hm, zajímavá obživa. Skupina měla složení ukulele, buben, blíže neurčené množstí chrastítek a poněkud ochraptělého zpěváka (zkuste si přeřvat elektrický vlak, který překonává výškový rozdíl 700 metrů za 20 minut;). Jejich repertoár čítaly tři písničky, víc po cestě vláčkem zahrát nestihnou a dalším turistům stejné skladby nevadí.

Corcovado expres

Nahoře se musí ještě vylézt několik desítek schodů, ale pro líné či nemocné mají i výtahy a eskalátory. Po cestě nahoru pěškobusem se ale člověk už může kochat úžasnými výhledy na celé město. Fakt krásné, moře, ostrůvky, všechny kopce, co jich tu v Riu mají, okolo prales, spousta ptáků, no prostě paráda. Přes davy turistů jsme se nakonec dostali až k soše. Přestože se mi ta socha na obrázcích nikdy moc nelíbila, musím říct, že vypadá fakt impozantně. Působí větší než těch cca 30 metrů, co má bez podstavce a taky vyzařuje jakýsi klid či co, který je v kontrastu s bláznivými turisty fotícími se na tisíc způsobů, obzvlášť patrný.

Odpoledne odjel Jura tradičně do přístavu. Vrátil se asi za 5 hodin, pěšky a jeho výraz nevěštil nic dobrého... Auto bude maňana, chybí nějaký další poplatek...





Žádné komentáře:

Okomentovat