Feliz Natal!

sobota 24.12. - Štědrý den

Ačkoliv u nás je Štědrý den asi nejsvátečnějším svátkem z celých Vánoc, tady tomu tak není. Dárky prý nosí po americku Santa Claus a to v noci z 24. na 25. prosince. Během soboty byli všechny obchody otevřené a ani doprava nijak zvlášť nezřídla. Neděle byla klidnější.

My jsme Štědrý den strávili celkem tradičně, jako doma. Dopoledne jsme koupili rybu (kapra neměli, tak jsme sáhli po místních druzích), ingredience na bramborový salát a balící papír. Po nákupu jsme se přesunuli na naše vánoční stanoviště. V horách u města Teresopolis byl dost problém najít adekvátní místo. Nejprve jsme zastavili na plácku u řeky kousek od silnice, kde nás překvapilo, kolik je tam zaparkovaných aut. Později jsme zjistili, že prošlapaná stezka nahoru do kopce vede k vodopádu, kam se místní chodí koupat. Koupání jsme ale odložili na první svátek vánoční. Protože nás místní komáři nechtěli nechat v klidu slavit, přesunuli jsme se na nedaleké odpočívadlo. To se tedy stalo naším Vánočním domovem.
Pak už vše probíhalo podle tradic, udělali jsme bramborový salát, upekli rybu - zdravě, bez trojobalu a ozdobili palmu. Ozdoby na stromeček jsme nemohli sehnat, tak jsme využili zbytku balícího papíru. Do vázy jsme natrhali oranžové mečíky, zapálili svíčku, slavnostně se oblékli a otevřeli lahev červeného.
Po večeři jsem si rozkrojila jablko, abych zjistila, jestli budu mít v příštím roce štěstí. Hvězdička tam byla, i když malá. Jura tento vánoční zvyk pojal více exoticky a rozkrojil si papáju. Hvězdička se mu taky objevila a dokonce mnohem větší než mně. Poté jsme se odebrali ke stromečku, zazpívali pár koled a rozbalili dárky, které nám nadělil brazilský Ježíšek.
V podstatě to byly skoro české vánoce, jen tolik štípanců od komárů jsem na Štědrý den ještě neměla...

Máme stromeček! Není to tradiční jedlička, ale místní palmička.
K dokonalé vánoční atmosféře chybí jen padající sníh.

Štědrovečerní tabule.

Hurá, hvězdička!
Není nad české vánoční tradice.
Koupel na Boží hod vánoční. V Čechách z toho tradice asi nebude.

2 komentáře:

  1. To vypadá jako super Štědrý den! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní7/1/12 21:24

    Alespoň vám odpadl problém s uklízením jehličího. :) Přeju do nového roku spoustu energie do dalších cest. Anička

    OdpovědětVymazat