Karneval v Gualeguaychú

sobota 28.1.2012

Co by to bylo za výlet do Jižní Ameriky bez karnevalu! Nejprve jsme si mysleli, že karneval se koná vlastně jen v Riu de Janeiru nebo jeho okolí v období našeho masopustu, takže jsme se pomalu smiřovali s myšlenkou, že jihoamerický karneval neuvidíme. Když jsme ale dorazili v půlce ledna do Argentiny, zjistili jsme, že karnevaly se tady konají prakticky v každém větší městečku každou sobotu od konce ledna do začátku března. Každé takové město má kvůli karnevalu speciálně postavený Corsodromo - prakticky je to ulice s tribunami.

Z průvodce jsme se dozvěděli, že největší karneval v Argentině se koná v městě s nevyslovitelným názvem Gualeguaychú asi 250 km severně od Buenos Aires. Takže jsme tam poslední lednovou sobotu zavítali, koupili si pekelně drahé vstupenky (přes 500 Kč pro jednoho) a večer v 21:00 naběhli na Corsodromo. Jako tradičně, v devět hodin, které byly napsané na vstupence, nic nezačlo a tribuny zely prázdnotou. Karneval začal asi o půl jedenácté, kdy se prezentovali sponzoři v jedenáct v noci začal naostro. Nevím, jestli probíhá úplně stejně jako v Brazílii, kde se prezentují jednotlivé školy samby, ale i tak to bylo super. Po silnici přitancovávali různé skupinky tanečníků různého složení i různého počtu v neskutečných kostýmech a povzbuzovali diváky k potlesku. Na začátku každé skupinky šla většinou spoře oděná slečna s šílenou kreací na hlavě a za ní potom kluci a holky s obrovskými křídly zobrazujícími cokoli, od televizní obrazovky, přes vesmírné příšery nebo kosmonauty. 

Zlatým hřebem celé promenády ale nebyly polonahé tancující slečny (někdy i kluci), ale alegorické vozy. Celkem jsme viděli za 3 hodiny trvající karneval asi 10 vozů - opět naprosto šílené, zobrazující různé postavy, koupelnu nebo obrovského šaška - no, fantazii se meze nekladou! Lidi na tribunách byli řádně rozjaření a pokřikovali různá hesla i o přestávce. Hudba byla fajn, ale pořád se opakovala dokola, takže jedna písnička o mi zní v uších doteď. Sice jsem očekávala, že uvidím víc sambových tanečních kreací a sestav jednotlivých škol, bylo to rozhodně víc o kostýmech než o tanci, ale návštěvu jihoamerického karnevalu můžu jen doporučit!!!

Poznámka autora fotografií: Fotit takovýto karneval je sen každého fotografa (tím spíše muže). Jelikož začátek byl po jihoamericku "přesný" měl jsem dostatek času vetřít se do zákulisí. Protože žádná z tanečnic zrovna nepotřebovala pomoct s oblékáním, vyfotil jsem alespoň něco málo z příprav. Cestou zpět jsem potkal zoufalého fotografa, které do zákulisí nechtěli pustit - patrně si to pokazil tím, že mluvil na ostrahu španělsky. První dvě části karnevalu jsem byl nucen fotit z našeho místa na tribuně, kde to nebylo žádná sláva. Rozrušen faktem, že patrně budu mít na každém snímku hlavu člověka přede mnou, jsem začal uvažovat o přesunu. Jeden z pořadatelů mi vysvětlil, že k tomu, abych se dostal na plochu je nutné mít novinářskou akreditaci, kterou mi vyřídí kdesi v jakési kanceláři. Nechtěl jsem strávit zbytek představení někde nad papíry a tak jsem radši zamířil přímo na plochu mezi novináře. Chlapíkům z ostrahy stačil jen můj velký foťák a žoviální české "Nazdar chalpci, jdu si jen něco vyfotit" a už jsem stál mezi ostatními novináři. Mezi ně jsem bezproblémů zapadl ačkoliv jsem jako jediný neměl oranžovou vesty s nápisem PRESS a na krku jakousi cedulku. Focení z první linie bylo mnohem zábavnější a tanečnice, asi znalé návštěvností našeho blogu, se do objektivu přátelsky culili. Po skončení představení kolem nás pořadatelé roztáhly ocelový plot, aby nás oddělili od rozdováděných diváků, kteří se hrnuli na plochu. To byl ten správný čas se poanglicku vytratit....

21:00 - oficiální start karnevalu. Na ten skutečný je třeba ještě dvě hodiny počkat.
Corsodromo.
Jeden vystupující se svěřuje s touhou dostat se až na slavný blog Čundr de Amérika.
Vystupující živě komunikují s diváky.
Jedno z prvních vozidel (tzv. tančidel).
 




Davy šílí.

 





Alegorický vůz na motivy latinskoamerické koupelny.
 
I dámské publikum si přijde na své.
 
 
 
 
 
 
 
Závěrečná party na ploše Corsodromu.

Odjezd vozidel po přilehlých uličkách.



Zde krátké video:







3 komentáře:

  1. Filip Chrbjat13/2/12 22:11

    Úžasné, lákavé.... A mají tam moc pěkné děvčata...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty mají ještě lepší kostými než my na flirt party! Kruci, tam musí mít každá vystupující silikony nebo jsou takové od přírody? :-)

    OdpovědětVymazat