Antigua

neděle 4. 11. - středa 7.  11. 2012

Antigua je jedno z nejhezčích a nejzachovalejších středoamerických koloniálních měst. Byla hlavním městem Guatemaly až do roku 1776, kdy ji zničilo zemětřesení. Zemětřesení a následné sesuvy půdy jsou tu stále velmi časté díky blízkosti hned tří sopek - Agua, Acatenango a Fuego. I
my jsme tady jedno menší zemětřesení zažili. Nejprve jsme si mysleli, že kolem našeho hotýlku projelo po kostkaté cestě obzvlášť velké auto. Když ale otřesy neustávaly, vyšli jsme na terasu a viděli, jak se houpou pouliční kampy. Otřesy trvaly asi dvě minuty. Pak jsme se dozvěděli, že epicentrum zemětřesení bylo od nás asi 150 km na sever, mělo sílu 7,2 Richterovy stupnice a poničilo pár menších měst. Reportáž o tomto zemětřesení se objevila i v českých médiích.

V Antigue jsme se ubytovali v malinkém rodinném hotýlku nedaleko centra za krásných 110 Q za pokoj (275 Kč). Jinde nám při pohledu na naší barvu kůže nabízeli pokoj za 50$ - celkově si všichni Středoameričani myslí, že turisti vždycky pochází z USA a platí v dolarech.

Antigua je plná pěkných kostelíků, starobylých budov a malebných zákoutí. Na náměstí v podvečer vyhrávají indiáni na maramby - něco jako velké xylofony. Obchody jsou připravené na turisty a plné lákadel. Velmi populární jsou klenotnictví, kde za nehorázné ceny nabízí šperky z různobarevného jadeitu. Všude jsou moderní kavárničky a hospůdky. Velkou část města, kousek od centra, zabírá tradiční trh. Je plný exotického jídla, jako jsou sušení leguáni a různé mořské potvory. Povinně jsme si k snídani dali polévku z mořských plodů s krabem a mušlemi. Po trhu se dá bloudit dlouhé hodiny a nakupovat suvenýry nebo zajímavé chuťovky.


Hodinová věž - jeden ze symbolů Antiguy.

Indiánské tržiště před rozvalinami kostela, které zničilo zemětřesení.


Vulkán Agua tvoří dominantu nad městem.


Zajímavé kování na historických dveřích některých domů.


Policie bdí nad dodržováním pravidel silničního provozu.

Podvečerní pohoda v podloubí na hlavním náměstí.


Stará veřejná prádelna.





Nekonečné tržnice s cetkami pro turisty.

Nechybí tento suvenýr v nějakém místním kostele?
Autobusové nádraží s nablýskanými pány guatemalských silnic.

Výběr jídel je tu široký.

Využili jsme služeb místního lazebníka. K dokonalosti zbýva už jen zastřihnout knírek.

Žádné komentáře:

Okomentovat